49

Чакат се 100 000 гласа от Турция, българският е проблем

След решението за предсрочни парламентарни избори в България, днес и в Турция българските гласоподаватели за по-малко от 2 години за четвърти път упражняват своето право на глас.

 

Грасува се в 143 секции с 166 урни

Българите, живеещи в Турция, също както в България гласуват машинно в 166 урни, разпределени в 143 избирателни секции. Те са разположени в 22 (от 83) турски провинции, като най-много секции по традиция има в Бурса, Истанбул, Измир и Анталия.

220 машини бяха изпратени

За целта в Турция бяха изпратени 220 машини за гласуване, които са разпределени в 112 избирателни секции. В останалите ще се гласува с бюлетини. Във всички секции съществува алтернативата за бюлетинно гласуване при спешна нужда.

 

Агенция Демирорен

Очвакват се 100 хиляди гласа

Традиционно Турция води сред страните с най-много изборни урни в чужбина. Миналата година на парламентарните избори през юли бяха разкрити 57 избирателни секции, а на изборите две в едно през ноември 2021 г. бяха разкрити 126 избирателни секции.

Тази година броят им е рекордно висок, като се очакват над 100 хиляди гласа от българите живеещи в Турция.

Машинният глас затруднява гласоподавателите

На последните избори гласоподавателите бяха много затруднени заради машинното гласуване, като много предпочетоха алтернативни секции в които се упражняваше само бюлетинто гласуване и затова имаше забавяне на изборния процес тогава. Днес се очаква изборът да протече по-спокойно, тъй като в страната протече информационна кампания за машинното гласуване, проведена от сдруженията на мигрантите.

В Турция има над 300 хиляди с право на глас

По данни на изселничиските ораганизации, в Турция има над 300 хиляди гласоподаватели на възраст над 18 години, като най-много избиратели има в Бурса, Президентът на най-голямата организация Балгьоч (BALGÖÇ) проф. д-р Емин Балкан сподели за турската агенция Демирорен: "На тези избори има 72 хиляди граждани в Бурса и повече от 300 хиляди в Турция, които имат право на глас. Само в Бурса имаме 40 урни днес. Двойните граждани ще защитават правата си, като упражнят вота си на българските избори."

Агенция Демирорен

Използвайки фразата "гласът на турците е за турци", Балкан отбеляза, че изборите са много важни за правата на живеещите в България турци и българските граждани, живеещи в Турция. 

Формулярът на български е проблем

Балкан припомни: „Изборите в Турция започнаха днес в 07:00 сутринта и ще продължат до 20:00 вечерта. Когато отидат до урните с личните си карти, гласоподавателите трябва да попълнят формуляр. Той затруднява най-много избирателите, защото много от тях не могат да четат и пишат на български. Имат нужда от помощ. Гласуването се осъществява след като се попълни формуляра на български. Той се подписва лично пред избирателната комисия."

Над 2000 отидоха до България да изборите

Балкан заяви още, че 2000 сънародници от Турция са отишли ​​със собствени средства в България, за да гласуват.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
сем

сем

03.10.2022 | 13:27

Интересно,всички тия хора,деклариращи,че са българи,и масово напират да решават нашата съдба,та дали при една мобилизация същите тия хора ще се пишат пак българи и ще са в първите редици да защитават БЪЛГАРИЯ!!!!!

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?