49

Цените на почивките за чужденци у нас скочиха с 13 на сто

Пакетите в Гърция, Испания и Турция растат по-бързо от инфлацията

В Испания, Турция, Гърция, Португалия и Кипър цените на пакетните ваканции с ол инклузив скочиха през последната година със скорост, много по-висока от инфлацията в Европа и Обединеното кралство, сочи проучване на BBC.

Европейците ще трябва да отделят много повече за пакетна почивка до някои от най-търсените дестинации тази година в сравнение с миналата.

Мирър

Кризата на разходите за живот притисна всеки аспект от живота в ЕС и Обединеното кралство през последните 12 месеца, като в момента инфлацията във Великобритания е 8,7 на сто. Темпът на инфлация на потребителските цени в еврозоната възлиза на 6 на сто през май 2023 г., докато цените на самолетните билети в Европа за същия месец се движат на 36 на сто. За сравнение през май 2023 г. месечната инфлация в България е 10.1 на сто, съобщи НСИ.

Тази година редица туристически гиганти предупредиха, че ерата на евтините полети може да приключи.

Това се отразява безспорно и на ол инклузив пакетните почивки, чиито цени скочиха за средиземноморските горещи точки, включително Майорка и Крит.

Средната цена за една седмица с всичко включено в Майорка е нараснала с 21 на сто в сравнение с миналата година, докато цените за Тенерифе са се повишили с повече от 22 на сто, показват данни на TravelSupermarket за Британския пазар.

Мирър

В Испания, Турция, Гърция, Португалия и Кипър цените са се повишили с близо 12 на сто, съобщава BBC.

Според същото проучване пакетните почивки в България са поскъпнали през последната година с 13 на сто.

В сравнение с цените преди ковид пандемията, от началото на 2020 г., средната цена в тези дестинации е нараснала с повече от 30 на сто.

Отвъд Средиземноморието цените също се покачват. Седмица в Мароко е с 27 на сто по-скъпа от миналата година.

Ново проучване на Международния съвет на летищата Европа (ACI Europe) показа, че броят на пътниците се доближава до нивата отпреди пандемията, като Исландия, Кипър, Гърция, Португалия, България и Малта отбелязват едни от най-добрите резултати.

Авиационната индустрия обаче не е напълно излязла от кризата, като Оливие Янковец, генерален директор на ACI EUROPE, отбелязва, че „само 47 на сто от летищата в Европа са възстановили напълно своя обем пътници отпреди пандемията“.

„Април ни доближи най-близо до пълното възстановяване на пътническия трафик. Великденските празници засилиха търсенето. Сега очакваме и силен летен сезон", заключи той.

По-рано тази година главният изпълнителен директор на TUI Себастиан Ебел предупреди, че хората не трябва да се надяват на изгодни сделки в последния момент. Той допълни, че компанията вижда изключително голямо търсене на почивки през първото пълно лято след края на пандемията, тъй като хората искат да пътуват.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?