44

Цените на петрола скочиха

Цените на петрола се повишиха в днешната, последна за годината азиатска търговия. Въпреки това, черното злато се е отправило към 10-процентов ценови спад през 2023 г., което би било първо годишно поевтиняване на петрола от две години, тъй като геополитическо напрежение, съкращения на производството и глобални мерки за ограничаване на инфлацията предизвикаха бурни колебания в котировките тази година, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, нараснаха с 48 цента или 0,6 на сто до 77,63 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 37 цента или 0,5 на сто до 72,14 долара за барел.

Цените на петрола се стабилизираха, след като повече корабни компании обявиха, че се подготвят да върнат корабите си към курсове през Червено море. Големите превозвачи спряха да използват маршрута, тъй като продължават атаките срещу плавателни съдове от страна на йеменските хуси.

В края на годината обаче и двата бенчмарка са се насочили към най-ниските си нива от 2020 г., когато пандемията подкопа търсенето и потопи цените. Намаляването на производството от страна на ОПЕК+ се оказа недостатъчно, за да поддържа цените на петрола високи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ДЪМПИНГ НА ВЕНЕЦУЕЛА

ДЪМПИНГ НА ВЕНЕЦУЕЛА

29.12.2023 | 20:30

ПРАВЯТ ТИЯ ИЗРОДИ! :) КАТО ИЗРАЕЛСКА И КИПЪРСКА ГАЗ ЗА ТУРЦИЯ, АМА ДРУГ ПЪТ! ;)

Отговори
0 1
В ТЕКСАС НЯМА ПЕТРОЛ

В ТЕКСАС НЯМА ПЕТРОЛ

29.12.2023 | 20:24

ПОМПИТЕ ВЪРТЯТ БУТАФОРНО :) КОЕТО ИМА Е ЗАПЕЧАТАНО ОТ 30 ГОДИНИ ЗА ЗОР ЗАМАН :)

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?