Следвайте ни

Цените на храните в Турция са се увеличили над 20 на сто през 2020

viber icon

Към декември 2020 г. официалната инфлация в Турция достигна 14,6%, докато цените на храните в страната се увеличиха до 20,6%.

С това увеличение, Турция се класира на второ място по ръст на цените на храните сред развиващите се страни, след Аржентина.

Този темп на нарастване направи Турция страната с най-голямо увеличение на цените на храните сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Депутатът от опозиционната турска Републиканска народна партия (РНП) Бурса и съветник на заместник-председателя по земеделските политики Орхан Саръбал също се позова на данните на Организацията за прехрана и земеделие на ООН и подчерта, че цените на хранителните стоки са нараснали в световен мащаб през последните 7 месеца поради пандемия.

Депутатът отбеляза, че „въпреки пика през 2011 г. цените на храните са паднали със 17 процента в света през последните 10 години, докато в Турция те са се увеличили с 225 процента през този период. Селскостопанските продукти продължават да се увеличават в Турция. Вижда се че тази възходяща тенденция ще продължи. Тъй като не произвеждаме достатъчно и зависим от външни източници на семена, торове, пестициди и горива.", допълва Саръбал. 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай