Следвайте ни

Царят на цирка с космическо шоу

viber icon

Космически турист номер 7 стана канадският милиардер Ги Лалиберте. Собственикът на прочутия в цял свят Cirque du Soleil - цирк „Солей", излетя вчера от космодрума Байконур към Международната космическа станция. 50-годишният Лалиберте ще прави цирково шоу в космоса. С кораба Съюз ТМА-16 заедно с Лалиберте летят американецът Джефри Уилямс и руснакът Максим Сураев, които ще останат на МКС половин година. На 11 октомври царят на цирка ще се върне на Земята заедно с Генадий Падалка и Майкъл Барат. Канадският бизнесмен е броил 35 млн. долара за звездното пътешествие, по време на което смята да направи цирково шоу. За целта Лалиберте носи в багажа си девет клоунски носа  -  по един за всички членове на екипажа. Един от носовете вече краси талисмана на МКС  -  плюшеното лъвче, което Максим Сураев носи в орбита.

Главната цел на полета на Ги е сериозна  -  да привлече вниманието към недостига на чиста вода на Земята и към екологичния му фонд One Drop, който се бори с бедността по света и осигурява достъп до питейна вода в развиващите се страни. Лалиберте е написал поема на екологична тема, която ще прочете в орбита. По същото време текстът ще звучи в 14 града по света, където ще вървят циркови представления. Космосът не е детската мечта на канадеца, роден в Квебек. Стажът му като музикант и циркова звезда  -  гълтач на огън, обаче му помогнал много в подготовката за космическата мисия.

Лалиберте ще е вероятно последният космически турист, тъй като след мисията на щатския Endeavour на МКС ще се озоват 13 души и технически няма да има място за още един член на екипажа, обяви шефът на Роскосмос Анатолий Перминов.

Първият космически турист, US милиардерът Денис Тито, полетя през 2001 г. Последваха го Майкъл Шатълуърт от ЮАР и Грегори Олсън, също американец. През 2006 г. в космоса полетя първата жена турист, американката с ирански корен Аноуше Ансари. Всеки от тях плати по 20 млн. за пътуването. Два пъти посети МКС Чарлз Симони. Преди година на станцията беше турист номер 6 Ричард Хариот, син на астронавта Оуен Хариот.   

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?