Следвайте ни

Бутилки от парфюми на 2600 години изложиха в Измир СНИМКИ

viber icon

Археологическият музей в Измир изложи за първи път до края на февруари, по повод Свети Валентин, керамични бутилки от парфюми датиращи от преди 2600 години. 
 
Директорът на археологическия музей в Измир Хюнкар Кесер каза пред Анадолската агенция, че в музея има 180 000 артефакта, но те могат да покажат само 5% от тях. Много ценни парчета има, които не са излагани до сега, и се съхраняват в хранилищата на музея.


Настоящата експозиция Лекитой (Lekythoi) са древногръцки съдове, направени по метод, известен като „керамика с червени фигури“.  Те са били използвани за съхранение на масло и парфюми и са били произведени в грънчарско ателие в Атина преди 2600 години.  Тези съдове, гравирани с елегантни фигури на атински жени, лебеди и митологични същества от майстори художници, са открити от специалисти към археологическия музей в Измир по време на неотдавнашни разкопки в квартал Сеферихисар в западен Измир и в древния град Неонтейхос в Менемен. 


Смята се, че тези исторически съдове, в които се съхраняват парфюми и ароматни масла, получени от цветя, са донесени в Измир и околностите му през петия или шести век пр.н.е.  Те са били използвани от жени от висшите социални слоеве и са били погребвани с тях след смъртта им.


Тези артефакти са доказателство за интереса, който е съществувал към парфюмите, показвайки, че парфюмните бутилки са били донасяни от далечни страни през цялата история.


Кесер заяви, че те показват уникалнипе бутилки като втори етап от проект.  Първият етап показа „коланът на принцесата“ през януари, показвайки изложба с артефакти от 2800-годишната Урартска култура от източния регион на Турция в град Ван.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай