Следвайте ни

Бурни протести срещу назначението на скандален ректор в Истанбулския университет

viber icon

Новият ректор на елитния истанбулски университет Боазичи, проф. Мелих Булу, бе назначен на поста си с указ, издаден от президента и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган на 1 януари 2021 г. 

Назначението му предизвика възмущение както сред студентите, така и сред академичните среди. Вчера пред университета беше организиран студентски протест, който беше контролиран от силите на реда. 

По време на протестите вчера полицията заключи с белезници входната врата на университета. От опозицията заявиха, че това е историческа снимка, а новия ректор в изявление пред медиите заяви, че вратата била разбита от протестиращите и това било практично решение на полицейските служители, за да я държат затворена.

По призива на" Боазичи солидарити", независима студентска платформа, вчера студенти се събраха пред южния кампус на университета в Истанбул и протестираха срещу назначаването на Булу.
"Булу не е нашият ректор, ние не искаме ректор попечител на университета ", казаха студентите. Те също призоваха проф. Мелих Булу да подаде оставка.

Полицията се опита да разпръсне протестиращите със сила и на моменти дори използвал сълзотворен газ. Последваха и арести. 

Говорителят на вътрешното министерство Исмаил Чатакли каза: "Само двама от 17-те задържани са студенти от университета в Богазичи." Полицията се съмнява че на протестите има и много провокатори от някои забранени групировки. 

На фона на недоволствата, проф. Булу заяви в Twitter: „Всички сме в една лодка. Като университет трябва да се противопоставяме на всякакви инициативи, които ще ни отдалечат от научното производство, което е основната ни работа“, и заяви че проблемите могат да бъдат решени чрез прозрачен диалог.

Булу е завършил докторска степен в катедрата по мениджмънт в университета Бошазичи. Той беше и кандидат за депутат от ПСР, на парламентарните избори през 2015 г.  

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу изрази своята солидарност със студентите и академиците на университета Боазичи в тяхната "праведна борба" срещу назначението за ректор на университета от президента Ердоган. 

В своя туит, публикуван малко след полицейската намеса срещу протестите на студентите  в Истанбул вчера, Имамоглу заяви: "Няма да позволим най-добрите мозъци на страната да отидат в чужбина. Младежи с различен мироглед ще работят заедно за нашето бъдеще. Аз съм на страната на справедливата борба на студентите и академиците от университета Боазичи.“

И днес, по информация на БиБиСи Тюрк, преподаватели на университета Бошазичи протестираха срещу назначаването на ректора. Академиците облечени в тоги, обърнаха гръб на сградата на ректората, в знак на несъгласие с влизането в длъжност на новия ректор.

В прессъобщението, подписано от преподаватели в университета, беше подчертано, че „администратори като ректора, декани и директори на институти трябва да се избират, а не да се назначават“ и че това е условие за конституционната автономия на университетите.

След съобщението преподаватели призоваха за освобождаване на студенти, задържани при вчерашните демонстрации.

Протестът на академиците продължава в южния кампус на университета Боазичи и в момента. Извън университета полицията също чака, съобщава БиБиСи Тюрк.

Никой не се допуска в университета Боазичи, освен тези със студентска карта.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?