49

Буяр Османи: Преговорите с България приключиха с 3:1 за РС Македония

Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас. Запазихме езика, започнахме преговори за членство в ЕС и оставихме историческите въпроси извън пътната карта. България получи промяна на Конституцията някъде по средата на процеса - след започването на преговорите. Поради тази причина смятам, че това бе един добър компромис.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи и добави: В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят вреда. На въпрос защо е срещу поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори: По същество никой не е срещу промените в Конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които смятат, че това е в интерес на македонския народ и на държавата. Това означава и институционално дефиниране на отношенията между мнозинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се определя това отношение и това става по искане на България. Ако ние бяхме поискали това, нямаше да го получим.

"Въпросът за промяната на Конституцията измести дебата за идентичността - от това кой какъв е бил някога в дебата за правата на човека. Това е една голяма победа за нас, защото изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на човека", каза Османи пред местната телевизия "Сител".

Според него с постигнатото споразумение с България "Северна Македония е приключила с екзистенциалните си предизвикателства".

"Референдум за Договора с България не може да има. Това е един международен договор. Охридското споразумение, Договорът с България и Преспанското споразумение са трите стълба на Македония. Няма как те да бъдат премахнати", каза още Буяр Османи. Той смята, че "проблемът с интерпретацията на историята е реален".

Припомняме, че в началото на септември ВМРО-ДПМНЕ поиска в РСМ да бъде проведен референдум за анулиране на Договора за приятелство между България и РСМ, който бе подписан на 1 август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски нарече зоговора "отровно дърво".

Председателят на парламента Талат Джафери отхвърли искането и го определи като антиконституционно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
:))

:))

16.09.2022 | 10:06

Мачът беше приятелски!

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?