1553

Бункерите на Путин! Сравниха го с Дракула

Вероятността някой да поиска да отнеме живота на руския президент не е никак малка. Затова няма нищо неочаквано във факта, че Владимир Путин се старае максимално да се изолира от света и да се защити, пише германското издание „Меркур“, цитирано от Deutsche Welle.

Този факт се видя отчетливо и по време на пандемията от COVID-19, когато Путин разговаряше с официални пратеници на други държави на дистанция от по 6 метра. Смята се освен това, че Путин ползва двойници и че разполага с множество тайни убежища. „Меркур“ припомня, че преди година бе разкрито скривалище на Путин в близост до Сочи. Но междувременно се знае и за други подобни убежища и бункери, както заявяват от украинските тайни служби.

"Бункерният Путин"

В друга своя информация германският "Меркур" съобщава, че две от скривалищата на Путин се намират в Москва – там Путин разполага не само със служебно жилище, но и с апартамент под наем. За почти изключено се смята държавният глава да пребивава във вилата си в Сочи. Други резиденции на президента се намират в Калининград, Карелия (в близост от финландската граница), в планината Алтай и в курорта Ялта на полуостров Крим. Освен това Путин разполага с правото да ползва всички резиденции на армията и на президентската администрация.

„Информациите за бункерите на Путин са известни и постоянно се актуализират. Едно от прозвищата на руския диктатор е „Бункерният Путин“, казва Андрий Юзов, представител на украинските тайни служби. Той допълва, че на Путин му харесва да се крие в тези „тъмници“ подобно на граф Дракула. Юзов обаче не съобщава с каква точно информация и за какво количество бункери са се сдобили украинските тайни служби, отбелязва „Меркур“.

Патологична параноя

Изданието изтъква, че медиите от години се вълнуват от параноята на Путин, свързана с неговата собствена сигурност.

Смята се, че за да защити живота си, руският президент е обмислил възможните опасности и съответните варианти за изход. Проучване на сайта „Собеседник“ разкри още през 2022 година, че Путин е започнал да гради мрежа от бункери още преди началото на войната в Украйна. Такива укрития имало в почти всяка част на Русия, нещо повече – шефът на Кремъл имал две бункерни системи: една официална и една секретна, пише „Меркур“, позовавайки се на главния редактор на „Собеседник“ Олег Ролдугин.

Андерс Аслунд, който е бил съветник на бившия руски президент Борис Елцин, казва от своя страна пред „Ди Велт“: „Мащабите на параноята на Путин изглеждат почти патологични“. Според него Путин е изпълнен със страх и почти не се решава да се среща с хора на публични места. Същевременно се изолира все повече от външния свят. „Путин има бункери в близост до трите си основни жилища. Той пътува из страната с брониран влак, а на всяка от своите три резиденции е изградил специални гари, които са лично за него“, казва Аслунд.

Бункерите са дълбоко под земята

Официалната бункерна система се управлява от Главната дирекция за специални програми на руския президент – служба, която е на пряко подчинение на Владимир Путин. Но към тях се добавят още много бункери, за които в официалните документи не се споменава нищо. Предполага се, че те са дори много повече от официалните. Предположенията, разпространени от „Собеседник“, се базират на данни от документи за строителството им.

„Украинская правда“ от своя страна съобщава, че някои от бункерите, които могат да се ползват от Путин, били на 200 метра под земята. През пролетта на 2023 година „Business Insider“ написа за съществуването на строителни планове, свидетелстващи за тайните убежища на Путин. Тогава ставаше дума за неговия дворец на Черно море, уточнява „Меркур“. Под двореца имало обширна и луксозна бункерна система, способна да удовлетвори и най-високите изисквания.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?