Следвайте ни

Бум на износа на цветя в Турция СНИМКИ

viber icon

Турция е изнесла цветя на стойност 107 милиона долара за 83 държави през 2020 г. въпреки пандемията от коронавирус.

Според Съюза на износителите на декоративни растения и продукти, който представлява износа на рязани цветя, вътрешни и външни растения, цветни луковици и венци, броят на цветята, продадени в чужбина, е достигнал 505 милиона през 2020 г., повечето от тях карамфили.

След като започнаха годината с мрачни цифри поради пандемията, турските износители на цветя отбелязаха бум от юни поради загуба на продукция в конкурентни страни, каза пред Анадолската агенция Исмаил Йълмаз, ръководител на асоциацията.

„Страни като Испания и Италия не можаха да засадят цветя по време на пандемията. Също така съвсем малко цветя дойдоха в Европа поради намаляване на броя на полетите в някои страни“, каза Йълмаз.

Най-големият пазар беше Холандия през миналата година, следван от Великобритания, Германия, Румъния и България, добави той.

Отбелязвайки, че 2021 г. ще бъде обещаваща година за износителите, Йълмаз каза: "Тази година ще постигнем целта от 125 милиона долара, която определихме за 2020 г."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Генерал НОЩов

Генерал НОЩов

09.01.2021 | 19:17

Не въпреки пандемията от коронавирус, а заради нея. За погребенията не са необходими само ЧУВАЛИ. Ама я!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?