71

Букети от банкноти изместиха цветята в Ливан СНИМКИ

Оригинално решение за помощ на нуждаещи се прилагат в Ливан. В Бейрут хората вече могат да подаряват букети от истински банкноти, вместо цветя.

Анадолска агенция

Вече три години продължава финансовия срив на Ливан. Предприемачката Тамара Харири започна нов необичаен онлайн бизнес, като продава букети, направени от истински банкноти.

 

30-годишната находчива жена заяви, че е започнала концепцията си за парични букети преди малко повече от месец, в опит да предложи алтернатива за цветята, които са с висока цена в страната, попарена от финансов колапс. Харири твърди, че това е по-приемлива идея за подарък на тези, които искат да помогнат на приятели и роднини с пари в брой.

Анадолска агенция

"Вярвам, че това е много важно в Ливан, може би от там дойде идеята, да си помагаме, да започнем да подаряваме подаръци от пари, които могат да помогнат на хората. Хората понякога може да се засегнат, когато взимат пари в брой, това ги унижава и може да не им хареса. Но когато помощта е представена по този красив начин, ще им хареса", добави тя.

 

Харири и тези, които ѝ помагат, правят и успяват да продадат за сега около петдесет букета месечно, средно около два на ден.

Анадолска агенция

Малък букет може да отнеме между тридесет минути и един час, за да бъде направен. По-сложните и тематични такива, се нуждаят от повече време.

 

Букетите са направени от ливански лири или банкноти в щатски долари – но при работа с твърдата валута се нуждаят от по-голяма предпазливост. Те искат от клиентите да изпратят лично банкнотите от щатски долари, тъй като се страхуват от фалшификати.  Приготвящите изящните букети, са изключително внимателни, тъй като стойността им се увеличава ежедневно, заради обезценената ливанската лира.

Анадолска агенция

Харири каза, че цените за изработката им в зависимост от размера на букета и размера на паричните средства, използвани в него варират - но те обикновено правят между 4 и $10 печалба.

 

Световната банка описа кризата в Ливан, като като една от най-тежките икономически кризи, регистрирани някога в света.

 

Около три четвърти от населението на страната живее в изключителна бедност. Спестяванията в банковите депозити на гражданите са замразени от месеци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?