Следвайте ни

Брюксел с ново оръжие срещу корупцията. Заплашена ли е България

viber icon

 

Държавите в ЕС, в които върховенството на закона е застрашено и има съмнения за корупция по висшите етажи на властта, ще бъдат лишени от европейски средства. Това става ясно от изявление на Дидие Рейндерс - еврокомисар по правосъдието. 

Първите доклади на Европейската комисия по общото наблюдение за състоянието на върховенството на закона в общността ще бъдат представени през септември. "Подготовката напредва. Предвижда се докладите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на ЕС. Комисията ще предложи при установяване на недостатъци по отношение на върховенство на закона да се спират или ограничават средствата, отпускани на държавите от ЕС от общия бюджет", обясни Рейндерс, който минава за надзорник на законността в ЕС и поддръжник на желязната дама в битката с корупцията Лаура Кьовеши - главен прокурор на ЕС. 

Еврокомисарят настоя, че решенията в тази посока трябва да бъдат взимани от Съвета на ЕС с обратно квалифицирано мнозинство - т.е. за отхвърляне да бъдат необходими гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от европейското население. Така най-тежката дума ще имат Германия, Франция, Италия, Испания и Полша, ако имат единомислие по въпроса. Ако Полша, например, е против, останалите 4 държави могат да вземат решения с подкрепата на две от останалите страни-членки, включително Белгия и Нидерландия, чийто лидери често изказват съмнения за спазването на върховенството на закона в България и Румъния. 

"Новият механизъм ще бъде предпазно средство срещу корупцията, в защита на свободата на медиите и за надзор на работата на националните институции", допълни  Рейндерс. Той уточни, че данните за докладите ще бъдат събирани от разнообразни източници, но оценките на тази основа ще бъдат правени единствено от комисията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ОМЕРЗЕНИЕ

ОМЕРЗЕНИЕ

30.06.2020 | 08:51

ТУКА ВЕЧЕ СМЕ СЕ КЛАСИРАЛИ НА ПЪРВО МЯСТО...... ЗАРАДИ ПРОСТАКА БОЙКО И ЛАКОМИЯТА МУ ЩЕ ПИЕМ СТУДЕНА ВОДА И ЩЕ ДУХАМЕ СУПАТА..... ХУБАВО Е И ДА ГО БУТНАТ НА КОЛЕНЕ И АЙДЕ ПРИ БАЙ СТАВРИ......В ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ МОЖЕ И В ПАЗАРДЖИШКИЯ ТОЙ БОЙКО ОБИЧА ДА ЦИТИРА ТОЗИ ГРАД С ПОВОД И БЕЗ ПОВОД...И ТАМ МОМЧЕТАТА СА ДОБРИ.... САМО ДА НЕ СИ ЗАБРАВИ КРЕМЧЕТАТА ОТ ШКАФЧЕТО ????!!!

Отговори
3 1
пининфарина

пининфарина

29.06.2020 | 23:13

Така-така, добра идея.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?