4232

Брюксел подчерта важната роля на Анкара за сигурността и отбраната на ЕС

Турция играе критична роля за сигурността и отбраната на Европейския съюз, подчерта панелна дискусия в Брюксел в четвъртък.

В панела за геополитическите предизвикателства пред ЕС и бъдещето на отношенията между ЕС и Турция участваха постоянният представител на Турция в ЕС Фарук Каймакчъ, както и политици и учени от Турция и Европа.

Каймакчъ подчерта значението на Турция в контекста на продължаващите конфликти, особено войната в Украйна.

Той добави, че Анкара, кандидат за членство в ЕС и съюзник в НАТО, е незаменима за отбраната и сигурността на 27-членния блок.

Той също така посочи, че неотдавнашният напредък на отбранителната промишленост на Турция би повишил нейната стратегическа стойност за ЕС.

Каймакчъ допълни, че отбраната на ЕС е недостатъчна, и това е основната причина за агресията на Русия срещу Украйна.

Той твърди, че интегрирането на Турция в отбранителната стратегия на ЕС може да запълни тази празнина и подчерта необходимостта от взаимно доверие и гъвкавост от страна на блока в неговите отбранителни проекти.

Айхан Зейтиноглу, президент на фондацията за икономическо развитие с ЕС, подчерта, че Турция отново заявява централната си роля в отбраната на ЕС, като участва в съвместни мисии и подкрепя своята стратегическа автономия в области като икономиката, миграцията и зелената трансформация.

Той също така потвърди вярата си в целта на Турция за интеграция и членство в ЕС.

Байба Алексеюка-Тавареса от Службата за външна дейност на ЕС отбеляза, че политическите различия не трябва да пречат на сътрудничеството и посочи Черноморския регион и Африка като потенциални области за тясно сътрудничество между Анкара и Брюксел.

Експерти от групата предложиха инициативи като тристранен диалог между САЩ, ЕС и Турция, за да се използва опитът на Анкара.

Те също така подчертаха необходимостта ЕС да балансира отношенията си с Турция за бъдещия успех на европейския проект.

Мелтем Муфтулер-Бак от турския университет Сабанджъ подчерта, че фундаменталната роля на Анкара в сигурността, икономиката и военната динамика на ЕС не може да бъде пренебрегната за бъдещата регионална стабилност.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?