49

Брюксел под обсада! Горят пожари, стотици трактори блокираха пътища СНИМКИ

Брюксел тази сутрин отново осъмва под обсадата на тракторите на недоволни земеделци

Протестът е по повод на днешния европейски съвет на министрите на земеделието в ЕС.

Белгийските медии съобщават, че още преди зазоряване трактори са проникнали дори в историческия център на белгийската столица и са достигнали до площад "Гран плас", информира БТА.

БГНЕС

Около 10:00 часа протестиращите, които са дошли и от други европейски държави, запалиха клада от гуми, а полицията загаси пламъците с водни оръдия. На мястото на протеста има много жандармерия.

Земеделците имат разрешение да протестират пред основните сгради на институциите на ЕС по-късно днес. Движението в района е силно затруднено, като засега се съобщава за стотици трактори в града.

По време на протеста на земеделците през януари в белгийската столица протестираха фермери с около 1300 машини. 

Земеделците отново настояват за облекчаване на правилата за тяхната работа.

Това е втори голям протест под прозорците на европейските институции, след като в края на януари, ЕК реши да отложи някои нови изисквания към земеделците в Европа и да направи отстъпки.

БГНЕС

Европейската комисия прие решението за частично освобождаване на европейските земеделци от правилата за необработваемите площи.

Решението влиза в сила със задна дата от началото на тази година и ще важи до 31 декември. Предвижда се тази година земеделците да не оставят 4 на сто от площите незасети, а да отглеждат там ограничен брой растения, ако желаят.

Държавите от ЕС пък получават възможност да променят схемите за подкрепа на земеделските производители и да съобщят това на комисията в кратък срок. Комисията отбеляза, че 90 на сто от обработваемите земеделски площи в ЕС подлежат на европейските правила за опазване на околната среда.

БГНЕС

Земеделците, които се грижат за под десет хектара обработваема земя, са освободени от тези задължения. Въпреки това протестите на фермерите на континента не спират, тъй като те са недоволни от конкуренцията на трети страни, които не плащат мито за вноса на продукцията си.

Земеделците смятат, че отстъпките на ЕК са недостатъчни, и се обявяват против двустранните търговски споразумения на ЕС. Фермерите възразяват срещу сключването на подобна договореност с държавите от Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, и недоволстват също за облекчения внос на земеделска продукция от Украйна. Причината е, че отстъпките за трети страни оскъпяват европейската селскостопанска продукция и земеделците се опасяват от фалити.

БГНЕС

Българският фермерски съюз също се включи в исканията на останалите европейски земеделци, предаде dir.bg.

 

  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Язък за Брюксел

Язък за Брюксел

26.02.2024 | 19:25

Язък за Урсулата и Шарл Мишок Язък за Еврогейският съюз Подпалиха ги Ще изгорят

Отговори
4 0
Така е

Така е

26.02.2024 | 22:54

Нека.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?