Следвайте ни

Брюксел критикува Гърция за използването на звукови оръдия против мигрантите

viber icon

Гръцкият министър по въпросите на миграцията и убежището Нотис Митарачи защити използването на звукови оръдия в страната си и отбеляза, че "каквото трябва да направи полицията, трябва да го правят по свой собствен начин."


"Няма да говоря за оперативни проблеми, които засягат гръцката полиция", каза Митарачи пред журналисти в Брюксел след среща с комисаря по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон.


Брюксел обаче се притеснява от плана на Атина да разположи на граничния пункт Еврос две монтирани на камиони акустични устройства, разпространяващи на дълги разстояния звукови вълни с висок децибел. Този ход е с цел да се предотвратят нелегалните преминавания по река Марица от съседна Турция.


Оръдията издават оглушителни изблици на звук до 162 децибела - около една трета по-силно от рева на реактивен двигател.
Правозащитните групи заклеймиха устройствата като опасни.
„Техните мощни звукови вълни могат да причинят значителна болка, до глухота“, се казва в изявление на уебсайта на Швейцария Евро-средиземноморски монитор за правата на човека.


Йохансон заяви, "Това е странен начин за защита на вашите граници. Този ход не е финансиран от Европейската комисия. И аз се надявам, че това е в съответствие с основните човешки права - но това, разбира се, трябва да бъде изяснено", каза тя.


И тя, и Митарачи се съгласиха, че въпросът трябва да бъде разгледан в "открита дискусия", която да анализира миграционната ситуация в Гърция. Страната сега е първа линия за нелегално пристигащи мигранти в ЕС и има капацитет да приютява около 10 000 търсещи убежище в лагери, разположени на Егейските гръцки острови в близост до Турция. Тези възможности отсавна са изчерпани и страната се стреми да ограничи по всякакъв начин пристигането на нови нежелани бежанци. 


"Критичният въпрос е, че всичко, което правим, трябва да бъде ефективно и да е в съответствие с разпоредбите на ЕС," каза Митарачи.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?