49

Броят на загиналите при земетресения в Турция доближава 50 хиляди

Броят на загиналите при фаталните земетресения от 6 февруари, които разтърсиха южните провинции на Турция, нарасна до 49 589 души, като 6807 от тях са чужди граждани. 

Наводненията, причинени от поройни дъждове в южните провинции, отнеха живота на 16 души в Шанлъурфа и двама в Адияман. Усилията за издирване на още трима изчезнали продължават, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай на пресконференция, проведена в Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).

АА

„Съвместно извършваме необходимите действия за установяване на щетите от земетресението и наводненията“, съобщи той.

В резултат на смъртоносните земетресения хиляди хора останаха без дом, а много оцелели от земетресението са мигрирали в други провинции.

АА

Около 1,9 милиона оцелели от земетресението живеят в 354 палаткови града, създадени досега, обяви Октай.

Около 245 контейнерни града и повече от 108 000 контейнера са били създадени след опустошителните земетресения, разкъсали южната част на страната.

АА

Към 18 март 345 097 граждани от района на земетресението са подали заявления за промяна на местожителството, за да гласуват на изборите на 14 май, посочи Октай. На 2,3 милиона граждани са предоставени услуги за временно настаняване в други турски провинции.

Общо 31 милиарда турски лири ($1,6 милиарда) бяха изпратени на засегнатите от земетресението провинции, докато повече от 22 милиарда лири ($1,2 милиарда) от тази сума бяха разпределени от АФОД, добави Октай.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?