3906

Броят на турските гласоподавателите за ЕП в Кипър се очаква да се удвои

Участието на кипърските турци в изборите за Европейски парламент днес ще изиграе решаваща роля за това кой ще бъде избран за шестте места, определени за Кипър. Общността на острона остава разделена относно участието в гласуването.

Общо 103 269 кипърски турци, живеещи на север, имат право да гласуват на днешните избори за ЕП. Това е значителна част от общия електорат от близо 700 000 избиратели на острова.

Тъй като десните националистически кръгове на кипърските турци водеха антипропаганда за гласуването, основните леви партии, подкрепящи решението, не заемат официална позиция относно изборите за ЕП. Макар и малко, някои видни личности, подкрепящи решението, дори призоваха кипърските турци да не гласуват, тъй като „тези избори не засягат севера или кипърските турци“.

Основният им аргумент е, че трябва да има отделни избори сред кипърските турци за две от шестте места в ЕП, запазени за кипърските турци съгласно плана на Анан от 2004 г. Планът не беше изпълнен поради отхвърлянето на общността на кипърските гърци въпреки силната подкрепа на кипърските турци, което доведе до това, че сега Република Кипър заема всичките шест места.

През изминалите месеци обаче станахме свидетели на безпрецедентен брой лидери, отделни политици, активисти на гражданското общество и професионални организации в северната част на Кипър, които провеждаха активна кампания за мобилизиране на кипърските турци да гласуват.

Деря Беятли, която като директор на Платформа за правата на човека, ръководи кампания, финансирана от ЕС в северната част на Кипър за увеличаване на участието в изборите, споделя, че в общността на кипърските турци има нарастващо осъзнаване, че ЕС може да бъде инструмент за подобряване на ситуацията, в която се намират.

Кипърските турци, като граждани на Република Кипър и следователно на ЕС, имат право да се кандидатират и да гласуват на изборите за ЕП.

Броят на кипърските турци, които ще гласуват, ще определи коя партия ще събере най-голяма подкрепа“, подчертава Беятли. „Участието на кипърските турци също ще повлияе на това кои кандидати ще бъдат избрани.“

Сред общо 61 кандидати има трима кипърски турци: действащият евродепутат Ниязи Кизилюрек от Акел-левия социален алианс, Хулуси Килим – генералният секретар на двуобщностната партия Волт – и Оз Карахан от Зелената партия.

„Показателно е, че освен Акел, този път още две партии са включили кипърските турци в листите си“, отбеляза Беятли. „Кандидатурата и избирането на Кизилюрек на предишните избори послужиха като крайъгълен камък. Това отвори пътя за други партии да станат по-приобщаващи и да разгледат кандидатите на кипърските турци.“

През 2019 г. Акел стана първата политическа партия на кипърските гърци, която включи в листата си кипърски турчин – Кизилюрек, който спечели място в ЕП с общите гласове на двете общности в Кипър.

За първи път на тези избори за ЕП и в рязък контраст с миналото, много кипърски турци показват подкрепа за кандидатите на кипърските гърци.

Беятли очаква броят на гласоподавателите от кипърските турци да се удвои спрямо предишните избори. Около 5600 кипърски турци гласуваха на последните избори за ЕП през 2019 г.

Въпреки че днес се очаква броят им да се удвои, „участието все още е ниско в сравнение с броя на кипърските турци, които имат право на глас“, подчерта Беятли.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?