71

Броят $10 млн. за литър отрова от скорпион, лекувала страшни болести

Един литър отрова от скорпиони, използвана във фармацевтичната и отбранителната промишленост, се продава за $10 милиона. Това заяви човек, който притежава ферма за развъждане на опасните животни, в югоизточната турска провинция Шанлъурфа. В нея се помещават над 15 000 скорпиони.

Анадолска агенция

Метин Йоренлер, собственикът на ферма за скорпиони, отглежда скорпиони от вида „androctonus crassicauda“, които са типични за района на Югоизточта Турция. Тяхната отрова действа като противоотрова при всички ухапвания от скорпиони и змии по света.

Анадолска агенция

Йоренлер и неговият екип създадоха съоръжение с капацитет за отглеждане на 50 000 скорпиони с разрешение от Анкара през 2000 г. и в момента имат около 15 000 скорпиони.

Анадолска агенция

Първоначално събрахме от полетата в региона около 100 майки скорпиони. Отгледахме ги внимателно. Те се размножиха бързо и започнахме да източваме отровата внимателно при лабораторни условия през последните няколко месеца допълни Йоренлер.

 

Отровата се използва за фармацевтичния сектор, оръжейни защитни системи, лечение на рак, производство на болкоуспокояващи и анестезия, сподели Йоренлер.

Анадолска агенция

Той посочи, че продават отровата на турски клиенти, но също така има горям интерес и от чуждестранни клиенти.

 

Йоренлер допълни, че са изпратили доклади за анализ на отровата в някои страни, които веднага са дали положителна обратна връзка.

Анадолска агенция

„Това е нашата работа, която не е предпочитана от много хора. Най-скъпата течност в света е отровата от скорпион. Можете да използвате антидота, който произвеждаме тук срещу ухапвания от змии в Африка. Това е функция, която другите скорпиони в света нямат“, обясни той.

Анадолска агенция

Отбелязвайки, че процесът на източване на отровата е опасен и сложен, Йоренлер заяви, че е необходимо скорпиона да се храни по същия начин, както в естествената си среда.

Анадолска агенция

„Ако вземете твърде много от отровата, ще убиете скорпиона. Ако вземете по-малко, не можете да получите необходимата концентрация на отровата“, обясни Йоренлер. Той отбеляза, че имат за цел да достигнат 30 000 скорпиона през следващата година.

Анадолска агенция

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?