Следвайте ни

Британският парламент блокира сделката за Брекзит

viber icon

Председателят на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) Джон Бъркоу отхвърли искането на британското правителство за т. нар. "съдържателно гласуване" на споразумението за Брекзит, договорено с Европейския съюз, което е пореден удар за премиера Борис Джонсън, отбелязват британските медии.

Бъркоу определи, че уважаването на такова искане би означавало разискване на един и същ въпрос два пъти. Изказвайки се в Камарата на общините, той каза пред британските депутати: "Моето решение е, че предложението няма да бъде обсъждано днес, тъй като това би било повторно и против правилата."

Той също така обясни, че е ясно, че действията (на Борис Джонсън) пред камарата са "по същество еднакви" и че въпросът е бил решен преди 48 часа.

Сега вниманието се насочва към законопроекта за излизане на страната от ЕС, който беше публикуван днес, след като британското правителство се опитва да сключи споразумение за Брекзит преди 31 октомври, когато Великобритания трябва да излезе от ЕС.

Гласуването на законопроекта, непроменен и изменен с поредица от предложения, включително митническия съюз и втори референдум за ЕС, се очаква да се проведе утре в британския парламент.

В събота в Камарата на общините изменение, предложено от бившия министър от Консервативната партия сър Оливър Летуин беше прието от британските депутати. То означава, че подкрепата за споразумението на Джонсън с ЕС ще бъде отказана, докато депутатите в долната камара и лордовете в горната камара не приемат официално законопроекта за излизане.

Борис Джонсън изпрати в събота до председателя на Европейския съвет Доналд Туск общо три документа: неподписано писмо с искане за отлагане на Брекзит; мотивационно писмо, в което обяснява, че е бил принуден да го направи; и подписано писмо, в което подчертава, че всяко отлагане на Брекзит би било "грешка".

 

Източник: нюз.бг

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?