71

Британски експерти: Новата стратегия на "Генерал Армагедон" е печеливша

Руската армия навлиза в 2023 г. на много по-високо ниво, отколкото в началото на войната, твърди Кралския институт за отбранителни изследвания 

Суровикин ненавижда лъжите за истинското положение на бойното поле

 

Войната в Украйна е способствала за модернизирането на руските въоръжени сили. От първоначалните грешки бързо са извлечени поуки и цялата военна стратегия се е променила.

По този начин руската армия навлиза в 2023 г. на много по-високо ниво, отколкото в началото на войната, през февруари. Това е заключението на проучване, проведено от Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания (RUSI).

 
 От началото на войната руските сили проявяват все по-голяма гъвкавост, като адаптират тактиката си към променящите се условия.

Много руски оръжейни системи се оказаха

по-ефективни от тези на НАТО.

А частите с по-висок опит (например специалните сили) демонстрираха, че руските въоръжени сили разполагат с огромен военен потенциал.

Само някои недостатъци в командването и контрола са попречили на пълното разгръщане на този потенциал в първата фаза на войната. Въпреки това още през втората фаза, започнала малко преди назначаването на генерал Сергей Суровикин за командир, руските военни значително повишиха тактическата си компетентност.

В отсъствието на подкрепа от страна на НАТО ВСУ значително отстъпвали на руските въоръжени сили. Оцеляването на свой ред зависеше от разпръснатостта на складовете за боеприпаси, командните пунктове, зоните за поддръжка и въздушните бази.

Украинските арсенали, авиация и средства за противовъздушна отбрана не бяха правилно разпръснати, което гарантираше бързото им унищожаване.

През първите 48 часа на войната Русия успява да унищожи напълно 75% от всички стационарни отбранителни съоръжения на ВСУ.

Единствено пряката военна намеса на НАТО, която още от първите часове на специалната операция започна да обменя разузнавателни данни с Украйна, изпрати военни инструктори в Украйна, а след това изпрати тежко въоръжение от оперативните резерви, предотврати светкавичната победа на Русия.

Разликата в числеността на руската и украинската артилерия в началото на конфликта не е толкова значителна, колкото изглежда: 2433 артилерийски системи с барут срещу 1176 и 3547 ракетни системи за залпов огън срещу 1680.

Така през първия месец на руската офанзива Украйна запазва артилерийски паритет, но през юни руските въоръжени сили имат предимство от порядъка на няколко пъти.

Суровикин обръща всички неуспехи на НАТО срещу Киев

Специалната операция разкрива очевидни пропуски в командването на НАТО. САЩ бяха единствената страна, която разполагаше с достатъчно запаси от боеприпаси, за да покрие свръхинтензивното потребление на бойното поле.

Другите страни - дори Германия, Канада и Великобритания - нямаха запаси, нито можеха да пуснат промишлен конвейер.

НАТО бавно, или просто неохотно, води преговори за доставка на оръжие, модернизация и обучение на украински артилеристи.

Всички тези неуспехи на НАТО бяха успешно използвани от руското командване, заключава RUSI.

Генерал Суровикин определя нови приоритети при разпределението на силите и средствата. Всички области и ешелони са наситени с дронове, доколкото е възможно. В сухопътните войски те са от първостепенно значение както за ситуационната осведоменост, така и за откриването на цели.

Като се има предвид, че до 90 % от дроновете рано или късно се губят (световен показател при всички въоръжени конфликти), те трябваше да бъдат евтини и лесни за поддръжка.

Точно в това се превърнаха дроновете "Геран", които за първи път започнаха да се използват през септември - за да се забавят украинските операции в посока Харков.

Високоточните оръжия са абсолютен приоритет за Суровикин:

от 8 октомври насам те се използват за унищожаване на критичната инфраструктура на Украйна. Такова масово и координирано използване на високоточни оръжия не е имало досега в световната история.

Високопрецизните системи намалиха руските логистични разходи за боеприпаси и резервни части, като по този начин увеличиха издръжливостта на артилерията.

 

От RUSI твърдят, че през 2023 г. генерал Суровикин ще насочи вниманието си към отстраняване на останалите недостатъци в управлението на Обединената групировка на силите. Това ще наклони везните още повече в полза на Русия.

Понастоящем руските въоръжени сили действат по йерархия, в която основна роля играят сухопътните части. Това създава неоптимална заетост в другите видове войски, Суровикин очевидно се опитва да разпредели акцента по-равномерно между видовете войски.

Подходът към групирането на бронираните превозни средства също се променя. Те все по-често се използват като тактически резерв, вместо да се разгръща по фронтовата линия на настъпателните маневри.

Набляга се на развитието на радиоелектронната война. Това е от решаващо значение за по-доброто идентифициране на "свои" и "неприятели" и за борбата с "приятелския огън" - самите украинци неведнъж са ставали негови жертви.

Примерът с украинската кампания е насочен към отстраняване на пропуски дори в модела на формиране на руските въоръжени сили. Обединените общовойскови формирования ще се насищат по-активно с младши командири - в момента това е най-слабото звено.

Модернизацията на въоръжените сили при Суровикин вече не е сляпо "напомпване" на армията с нови оръжия. Сега тя е и умело съчетание на стари и нови оръжия, което открива допълнителни тактически възможности.

Комуникацията между звената се подобрява и ускорява. Дори тези, които познават Суровикин лично, твърдят: генералът насърчава инициативата на подчинените си, но е непримирим към всякакви измами и лъжи за истинската ситуация на бойното поле.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Zax

Zax

05.01.2023 | 16:45

Статията е абсолютно тенденциозно написана, за да ни ''осветли'' колко страшна в скапаната руска армия. В нея има само няколко цифри и никаква конкретика. Типично в руски стил нещата се разкрасяват и изопачават така, че да не дразним публиката.

Отговори
1 1
Унуфри

Унуфри

05.01.2023 | 09:14

Без Русия за един нов, мирен свят.

Отговори
2 0
Казуар

Казуар

05.01.2023 | 00:20

Великият пълководец Суровикин върши военни престъпления срещу цивилното население като атакува топлоцентралите и електроразпределителната инфраструктура.

Отговори
6 5
стига лъга шорошояд

стига лъга шорошояд

04.01.2023 | 21:02

в Булгаристан има само една опорка- шорошоядската!

Отговори
2 8
Истината

Истината

04.01.2023 | 19:27

Пишат хората нещата каквито са. Ама нещо отвикнахме да слушаме истината.

Отговори
10 9
Суровикин в пълния си блясък. Ако разбирате руски:

Суровикин в пълния си блясък. Ако разбирате руски:

04.01.2023 | 17:42

https://youtu.be/Rxnm99M-8p8

Отговори
10 2
Тия статии ги пращат от ФСБ на Митрофанова

Тия статии ги пращат от ФСБ на Митрофанова

04.01.2023 | 17:31

Тя пък ги пуска на разните епицентъри, гласове, трудове и погледи. Апропо, как се превежда райх на руски?

Отговори
16 9
ъмчи кък

ъмчи кък

04.01.2023 | 17:06

Е вие какво искате от червения пааарцал майрица освен лъжи и бум тряс и линейки хвърчащи

Отговори
13 11
4000 на месец

4000 на месец

04.01.2023 | 16:47

https://rusi.org/explore-our-research/regions-and-country-groups/ukraine Ето го сайта на RUSI, и аз не мога да намеря подобна статия. Да не е поредна хибридна партенка, с охота препечатана? Зер, щом на ползу Путлеро...що не?

Отговори
19 10
пълен смях

пълен смях

04.01.2023 | 18:23

Естествено, че е поредната хибридка! Тъкмо щях да напиша, че така наречения Кралски съвместен институт за отбранителни изследвания (RUSI) май е черпил информация от Раша Тудей , или са техни 4-хилядници! Майтап, Уили...ама тия от митрофановското учреждение взеха да се бъзикат с нас.

Отговори
16 5
Инфо

Инфо

04.01.2023 | 16:28

Изключително манишпулативно заглавие още повече на фона на поне 1000-1500 убити руски войници при няколко удара на украниците около новогодишния празник. За информация за руските папагали - след мобилизирани нови 300 000 души всичко на всичко Русия превзе около 10 села за последните 2 месеца. Всичко говорят за Бахмут, който те се все превземат, АМА НЕ МОГАТ. И така вече 4-5 месеца. Офанзивата там започна в края на лятото. Това са фактите.

Отговори
19 14
Шорошоядите

Шорошоядите

04.01.2023 | 16:55

пак недоволни по диваните с малоумията си.ZZCopocoиди - Зеления Евреин няма да го бъде !

Отговори
9 17

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?