1553
Следвайте ни

Британка намери в боклука диамант за $ 2,7 милиона

viber icon

Роди ме мамо с късмет, пък...Докато сортирала боклуци у дома, една жена случайно се натъкнала на диамант на стойност 2,7 милиона долара. 34-каратовият скъпоценен камък ще бъде продаден на търг в Лондон, съобщи Би Би Си.

Жителка на графство Нортъмбърленд почиствала дома си, когато се натъкнала на лъскав кръгъл камък с размер на монета. Тя го обърка с елементарно нескъпоценно бижу и едва не изхвърлила находката. По съвет на съседка обаче жената (предпочита да остане анонимна) решила да занесе „нещото“ при бижутера заедно с други неща, натрупани през годините на обикаляне по битпазари.

„Една жена дойде при нас с чанта с бижута, имаше някаква работа в града и реши да се отбие при нас пътьом“, спомня си Марк Лейн, служител на Featonby's Auctioneers.

„Това беше доста голям камък, по-голям от монета от паунд, в началото си помислих, че е кубичен цирконий, близнак на синтетичния диамант. Изпратихме го на нашите партньори в Лондон, след което беше сертифициран от експерти в Антверпен, които потвърдиха, че е 34 каратов диамант.“

Измерването в карати е свързано с теглото на камъка: по-тежките диаманти имат по-висока стойност.

Аукционерът Марк Лейн казва, че оценката на скъпоценния камък е била шок за него. Според него това е най-скъпият диамант, който някога е държал в ръцете си.

"Цвят, чистота, размер... да намерите 34 каратов диамант е нещо необичайно", добави той.

Според експерта собственичката на диаманта не помни откъде идва този камък.

"Тя често ходела на битпазари и купувала всякакви боклуци. Никога не си е и поисляла, че може да е диамант", казва Марк Лейн.

Скъпоценният камък ще бъде продаден на търг на 30 ноември в Лондон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?