Следвайте ни

Брекзит: Тръгват си българи, идват бразилци

130 000 нашенци в Обединеното кралство вече имат новия статут за уседналост Ще се издават три вида визи - експресни, за таланти и за обикновени емигранти

viber icon

"Да приключваме с Брекзит!". Прочутата фраза на британския премиер Борис Джонсън е напът най-после да стане реалност на 31 януари. С удари или без удари на Биг Бен британците ще кажат "сбогом" на Европейския съюз, но не и на Европа.  

Дългото сбогуване след 47-годишен брак с Общността беше мъчително, но неизбежно след шоковия референдум през 2016 г., когато 17.4 млн. британци поискаха Лондон, а не Брюксел да решава съдбата на бившата световна империя.

Така Островът тръгна към свободата - задействан бе член 50 от Лисабонския договор.    

Условията на раздялата са записани в Споразумението за напускане от близо 600 страници. То гарантира, че Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти към бюджета на ЕС, а 3 млн. европейци на Острова и 1 милион британци в Европа ще запазят правата си. Постигнат е труден компромис и за ирландската граница - единствената бъдеща сухопътна между Съюза и кралството, която остава невидима, без митнически проверки.  

Благодарение на амбициозния Борис Джонсън, който пое кормилото и даде газ към финала, 3.5 години след референдума и след три отлагания напускането трябва да стане идния петък - 31 януари.

Финансово цeнaтa нa Бpeкзит зa Острова е доста солена - вeчe e 130 милиapдa пayндa и щe нapacнe дo 200 милиapдa дo кpaя нa 2020 г., според Вlооmbеrg Есоnоmісѕ. Някои банки и фирми гиганти изнесоха офисите си от Острова, други обаче остават.

Пресилени се оказаха и страховете от липса на лекарства и храни от ЕС заради развода.

По линия на бизнеса и търговията предстоят преговори, които трябва да приключат с всеобхватно споразумение. Лондон обещава  нулеви промени и нулеви забрани за бизнеса. 

Всъщност истинските капани на Брекзит - за британците и за гражданите на ЕС, тепърва ще лъсват. Българите в Обединеното кралство са 280 000, от тях с имиграционен статут са 45 000, по данни на Външно министерство.  

130 000 нашенци в Обединеното кралство вече имат новия статут за уседналост, което гарантира правата им на европейски граждани след 31 януари.

За тези, които не са оформили правото си на пребиваване, ще има гратисен период.     

Предстои въвеждането на нова имиграционна политика - след януари 2021 г. ще се кандидатства за пребиваване по точкова система, която ще дава приоритет на компетенциите на кандидат-имигрантите. Така ще се гарантират равните права на всички, без значение от коя държава идват.

Очаква се след Brexit да се издават 3 вида визи - експресни, за таланти и нормални за обикновени емигранти. 

Със сигурност Великобритания щe ocтaнe oбвързaнa към правилата на ЕС поне дo крaя нa 2020 г., когато изтича т.нар. преходен период, през който Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения, най-вече споразумение за свободна търговия.  

След Брекзит всеки от българите във Великобритания очаква това, от което го е страх - вдигане на цените, безработица, несигурност. Някои се притесняват, че ще им спрат социалните помощи, други - че ако напуснат Великобритания, няма да могат да се върнат в страната.

Това разказа пред „Марица“ Мариан Димитров, който живее в Лондон от лятото на 2015 г. и върти магазин за е-търговия. „Предстои промяна, свързана с политически игри. Това при всички случаи поражда несигурност за обикновените хора“, споделя той. „От друга страна, промените са свързани с нови възможности. Може да се открият нови ниши за работа“, допълва Таня Любомирова. 

Нашенци, които живеят отдавна на Острова, разказват, че преди България да влезе в Европейския съюз през 2007 г., по-лесно са си намирали работа и тя е била по-добре платена. Още преди отварянето на границите мнозина са влизали в страната нелегално или пък с бизнес виза. След приемането ни в ЕС обаче напливът от гурбетчии станал много голям, а намирането на работа все по-трудно. Сега очакванията са, че Брекзит ще ограничи работната ръка от ЕС. Ромите вече предпочитат Германия пред Великобритания, защото още след референдума през 2016 г. са им казали, че ще ги гонят от Кралството. Заминават си и много българи. „Всеки ден изнасяме багажа на поне едно българско семейство към родината“, твърдят от родна фирма за хамалски услуги в Лондон.

Сред българската общност се говори, че властите вече са спрели да дават национален осигурителен номер на новодошлите, който е нужен, за да останат в страната. Макар че окончателната раздяла на Кралството с ЕС е обявена за 31 януари, неофициално е започнало ограничаването на трафика на чужденци.

В същото време през последните месеци се забелязва необичаен приток от бразилци. „Идват с автобуси, най-често ги стоварват в кварталите в Северен Лондон, където живеят повечето чужденци“, разказва Таня. Те са евтина работна ръка и заедно с пакистанците, индийците и виетнамците ще вършат черната работа, която досега бе за българските и румънските роми, допълва тя.

Според публикации в местни вестници, след като гръмна скандала с камиона с БГ регистрация, в който бяха открити 39 мъртви азиатци, за вноса на нелегалните емигранти от Виетнам е имало канал. А те са работели за жълти стотинки на черно в различни ферми, включително и за марихуана.

Българите на Острова, които имат работа, не се притесняват, че след Брекзит ще бъдат отпратени от страната. Тези, които имат по-малко от 5 г. престой в държавата, подават документи за уседналост. След изтичането на 5-годишния срок отново трябва да кандидатстват, като докажат, че не са напускали страната за дълго време.

Нищо чудно страховете от развода, сравняван с Армагедон, да се окажат преувеличени. И Великобритания извън ЕС да си остане Обетована земя за мнозина, като Норвегия или Исландия. 

Автори: ХЕНРИЕТА ГЕОРГИЕВА, ДАРИНА ДИМИТРОВ

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?