Следвайте ни

Браковете, но и разводите в Турция намаляват заради пандемията

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 

Интересни данни публикува Турският статистически институт публикува днес данни за 2020 г. Цифрите показват, че броят на двойките, които са сключили брак през 2020 г., е намалял с 10,1% и по подобен начин броят на разведените двойки е намалял с 13,8%. Пандемията, накара много двойки да отложат сватбите си, но също така принуди много  двойки да прекарват повече време заедно.

Всъщност най-значителният спад в браковете и разводите е регистриран през април и май, един или два месеца след нахлуването на вируса в страната. Броят на браковете е спаднал с повече от 68% през април 2020 г. в сравнение с април 2019 г. През май той е намалял с 61,6% в сравнение с май 2019 г., спад, който също е свързан с мюсюлманския свещен месец Рамадан, период, в който се избягват брачните церемони. 

Пандемията накара мнозина да отложат сватбените си тържества, тъй като сватбените зали бяха затворени или принудени да работят с ограничен капацитет. Разводите през април и май са намалели с повече от 96%. 

Д-р Йозджан Кълъч Кафалъ, експерт по психиатрия със седалище в Истанбул, казва, че пандемията е оказала натиск върху повечето двойки. „Икономическите проблеми, притесненията за здравето, бъдещето, прекарването на повече време заедно и ограниченията в социалния живот нараняват връзките“, каза той наскоро в интервю за агенция Ихляс (IHA).

Кафалъ каза, че пандемията, е възобновила проблеми, които двойките може би са смятали за разрешени. "Виждаме, че процентът на разводите се увеличава в много страни в сравнение с предишни години. Неизбежно е двойките да имат проблеми по време на този уморителен и стресиращ процес.

Но те не трябва да пренебрегват проблемите си и не трябва да прибягват незабавно до развод, когато са се сблъскат с проблеми", каза той. Кафалъ препоръчва терапия за двойки с проблеми, за да се подобрят техните комуникативни умения.

Миналата година 487 270 двойки са се оженили в Турция. От друга страна, 135 022 двойки са се развели.

Статистиката също така показва увеличение на средната възраст на женещите се за първи път както при мъжете, така и при жените. Мъжете обикновено се женят на 27, докато жените се женят на 25. Разликата във възрастта между двойките е около три години, според данните за 2020 г.

Повечето разводи са осъществени в средиземноморската провинция Анталия, която детронира западната провинция Измир , която дълго време доминираше в списъка с провинции с най-висок процент на разводи. Измир се класира втори и след него беше съседът на Анталия Мугла. 

Според статистиката повече от 35% от разводите са станали през първите пет години от брака. Разводите също нанесоха удар на децата. Само през миналата година 124 742 деца са били поставени под попечителството на майка си или баща си, след като родителите им са се развели. Майките получиха попечителство над децата в повечето случаи.

Данните на TurkStat също се задълбочават в броя на чуждестранните булки и младоженци. Миналата година 18 909 чуждестранни булки бяха женени за турски младоженци, докато броят на чуждестранните младоженци беше 3 828. По-голямата част от чуждестранните булки са граждани на Сирия и Азербайджан, докато повечето чуждестранни младоженци са граждани на Германия и Сирия.

Намаляването на процента на браковете и нарастването на процента на разводите е продължаваща тенденция през последните години. 

Турското правителство се стреми да насърчава браковете и децата, като предлага стимули на младоженци и двойки с деца

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?