4232

Бял бивол се роди в Йелоустоун, какво означава това? СНИМКИ

Това събитие има духовно значение за много индиански племена

 

Церемонии и празненства са планирани в националния парк „Йелоустоун“ по случай неотдавнашното раждане на бял бивол там, предаде "Асошиейтед прес". Това събитие има духовно значение за много индиански племена.

На 4 юни в долината Ламар в парка се ражда бяло биволче с тъмен нос и очи, с което се сбъдва пророчество на индианското племе лакота. То предвещава по-добри времена, но и сигнализира, че трябва да се направи повече за опазването на земята и нейните животни.

„Раждането на това теленце е едновременно благословия и предупреждение. Трябва да направим повече“, каза вождът Арвол Гледащия кон, духовен водач на лакота, дакота и накота в Южна Дакота и 19-ият пазител на свещената лула и вързопа на жената-покровител на Белия бивол.

Вождът организира церемония, за да се даде име на теленцето и ще го обяви по време на церемония в „Йелоустоун“ в централата на Buffalo Field Campaign, която работи за защита на стадата диви бизони в парка. Стана ясно, че то е наречено Уакан Гли, което означава "завърни се осветен".

Раждането на малкото привлече вниманието на посетителите на парка. Те се надяваха да го зърнат сред хилядите възрастни бизони и техните телета, които прекарват лятото в долината Ламар и близките райони.

„За племето лакота раждането на бяло биволче с тъмен нос, очи и копита е равносилно на второто пришествие на Исус Христос“, каза Арвол Гледащия кон. „Това е много свещен момент“, добави той.

Легендата на племето лакота разказва, че преди около 2000 години храната свършвала и бизоните изчезвали. Тогава се появила жената покровител на Белия бивол, която подарила на член на племето лула и вързоп и казала, че лулата може да се използва, за да се доведат бизони в района за храна. Когато си тръгнала, тя се превърнала в бяло биволско теле. „И един ден, когато отново настъпят тежки времена аз ще се върна и ще застана на земята като бяло биволче с черен нос, черни очи и черни копита“, каза Арвол Гледащия кон, разказвайки легендата.

Раждането на свещеното теле идва след тежката зима през 2023 г., която прогони хиляди биволи от „Йелоустоун“, известни още като американски бизони, към по-ниски места. Повече от 1500 са убити, изпратени за клане или предадени на племена, които искат да си върнат правото за стопанисване на животното, с което техните предци са живели заедно в продължение на хилядолетия.

На церемонията членове на няколко индиански племена обясняват духовното и културното значение на раждането на белия бивол според техните традиции. Служителите на „Йелоустоун“ нямат данни някога в миналото да се е раждал бял бивол в парка. Те не успяват да потвърдят, че раждането на бялото биволче се е случило този месец.

„Работата е там, че всички знаем, че то се е родило и това е като чудо за нас“, каза Арвол Гледащия кон.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?