49

Бягство от войната: Книжарница в Истанбул приюти руско семейство

Олег и Александра Черноусови са сред руските емигранти, заселили се в Турция след конфликта между Русия и Украйна. Това е началото на нов живот в нов град, който някога са смятали, че ще бъде само временен дом.

Седем месеца по-рано те избягали от Санкт Петербург с шепа вещи и една ясна мисъл - да отдалечат себе си и 11-годишната си дъщеря от конфликта. Докато войната бушува и спестяванията им се изчерпват, те и други руски емигранти започват да се оглеждат в Турция и да правят по-дългосрочни планове.

Не след дълго откриват книжарница в истанбулския квартал Мода. Името й - „Черни мустаци", е игра на думи с буквалното значение на фамилията им. „Магазинът не е голям, но се надяваме, че ще има дълъг и щастлив живот“, казва 33-годишният Олег пред Ройтерс, докато посетителите, предимно други новопристигнали руснаци, влизат в магазина. Мнозина казват, че са избягали от Русия от страх да не бъдат арестувани за противопоставяне на инвазията, която Путин нарича "специална военна операция". Те били притеснени, че може да бъдат принудени да се бият - страх, който се превърна в реалност, след като президентът нареди масова военна мобилизация. За своя нов дом те избраха Турция, членка на НАТО, която се опита да балансира връзките си с Русия и Украйна по време на конфликта.

"Черни мустаци" продава книги за фотография, мода и дизайн, включително на руски, въпреки че разходите за доставка са високи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Защо сме най-бедните европейци

Защо сме най-бедните европейци

16.10.2022 | 14:38

Защото не управляват продажни мръсници

Отговори
2 0
Виталий

Виталий

16.10.2022 | 10:45

Ах този Ердаган

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?