Следвайте ни

Борят коронавируса в Турция с аспирин

viber icon

Проучване, проведено в САЩ, разкри, че обикновена доза аспирин може да намали риска от сериозни усложнения, свързани с коронавирус. Турски експерт заяви, че лекарството вече се използва широко в Турция от началото на пандемията.

Професор Алпай Азап, член на Научния консултативен съвет на Министерството на здравеопазването по въпросите на коронавируса, каза че аспиринът е антикоагулант и изследването на учени от университета в Мериленд посочва това.

„Значителен фактор при смъртните случаи, свързани с COVID-19, е въздействието на вируса върху клетките във вътрешната повърхност на вените, което води до съсирване на кръвта. Кръвните съсиреци блокират по-тънките вени и това от своя страна блокира жизненоважни доставки на органи, което в крайна сметка води до белодробна недостатъчност или инфаркти. Проучването показа, че аспиринът предотвратява това “, каза той.

Подобно на други страни, Турция използва всички лекарства, до които е имала достъп, за да се бори с COVID-19 и се стреми да разработи собствена ваксина.

Междувременно пандемията продължава да отнема животи, тъй като броят на възстановените пациенти в Турция се е 325 486, докато броят на пациентите е 377 473. Миналата седмица смъртните случаи преминаха психологическата граница от 10 000 и вече е 10 326 души. 

Все още официалния брой на новозаразените в сравнение с България и Европа е доста по-умерен, като варира около 2300 души дневно. Като дневно се правят средно по 125 хиляди теста. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?