Следвайте ни

Борис Джонсън: Утре се ваксинирам с "АстраЗенека"

viber icon

Около час след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината на „АстраЗенека“ е достатъчно сигурна, за да нямат хората притеснения да я използват, британският премиер Борис Джонсън даде брифинг, на който заяви, че „пътната карта към свободата“ зависи от успешното масово ваксиниране.

Борис Джонсън наблегна в началото на становището на британския регулатор на лекарствата, което бе потвърдено днес и от Европейската агенция по лекарствата, направила преглед по повод на притесненията, че ваксината на "АстраЗенека“ е причина за случаи на кръвни съсиреци.

"Оксфордската ваксина е безопасна, ваксината на „Пфайзер“ е безопасна. Това, което не е безопасно, е да се заразите с Covid, ето защо е толкова важно да се ваксинираме веднагаq щом ни дойде ред. Моят ред е утре и центърът, в който отивам, в момента използва ваксината на „АстраЗенека“.

По другия наболял въпрос на деня, за намаляването на запасите от ваксина и евентуалното блокиране на износа на ваксини от ЕС, премиерът каза, че хората не трябва да имат притеснения.

Ваксините са част от многонационални усилия и са продукт на междуародното сътрудничество и Великобритания ще продължава да си сътрудничи с европейските ѝ приятели, допълни Джонсън.

Съобщенията по-рано, че от Индия е забавена доставката на 5 милиони дози ваксина на „АстраЗенека“ и че националното здравеопазване е информирало клоновете си да не правят резервации за ваксиниране прз април, породи спекулации, че ваксинирането с първа доза на хората под 50 години може да бъде забавено с около месец.

Властите обаче твърдят, че дори и да има забавяне, всички пълнолетни ще получат първа доза до края на юли, както е по график.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Крайно време беше

Крайно време беше

19.03.2021 | 09:57

Збогом Боре!

Отговори
1 0
ппетров

ппетров

18.03.2021 | 23:17

Борис изглежда така, все едно се е ваксинирал с всички ваксини на света.

Отговори
1 0
Нашия

Нашия

18.03.2021 | 23:10

Га?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?