46
Следвайте ни

Борел разкри какви са отношенията на ЕС с Турция

viber icon

Жосеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността, заяви, че отношенията на блока с Турция са се подобрили значително през последната година.

„Имаше много случаи, когато връзката беше на път да се скъса“, каза той на Форума за нова икономика в Мадрид.

Борел обясни, че откакто пое ролята на шеф на външната политика на ЕС през декември 2019 г., той е прекарал около 30% от времето си в опити да „изглади“ отношенията с Турция.

„Имаше много напрежение, но моята роля е да изграждам мостове. Там, където има конфликт, искам да го разреша с диалог и мисля, че сега сме на много по-добро място с Турция, отколкото преди една година “, каза той. Борел нарече отношенията си с президента Реджеп Тайип Ердоган „отлични“ и заяви, че отдавна вярва, че Турция е „съществена“ страна партньор за ЕС, въпреки продължаващите проблеми с Гърция и Кипър.

„Някои хора ме критикуваха, че съм протурски настроен“, каза той. "Но аз не съм нито протурски, нито антитурски." Коментарите на Борел дойдоха, след като гръцкият посланик в Испания попита дали визията му за Турция се е променила, откакто той пое ролята на най -висш дипломат на ЕС.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?