71

Борел: ЕС няма обща позиция за палестинския въпрос и членството на Турция

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел заяви, че бъдещите лидери на блока ще трябва да вземат окончателно решение относно кандидатурата на Турция за членство, тъй като сегашната задънена улица вече не е устойчива.

„Лидерите на Съвета на ЕС ще трябва да кажат какви отношения искаме да имаме с Турция“, апелира Борел на конференция по европейските въпроси във Флоренция, организирана от Европейския университетски институт.

Той отбеляза, че Турция смята, че блокът вече не е заинтересован да я приеме за член след години, в които процесът на присъединяване е в застой.

„Те вярват в това“, подчерта той. „И те търсят решение от наша страна.

Не можем да продължаваме така, защото все повече и повече Турция поема в друга посока, която не съответства на нашите ценности“, алармира той.

Борел започна обръщението си на конференцията с встъпителни бележки за настоящите предизвикателства, засягащи ЕС, но почти веднага беше прекъснат от трима пропалестински активисти, които прочетоха изявление на английски, докато държаха палестинско знаме и извикаха „Срам!“ няколко пъти.

Разбирам ви отлично“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика, докато ги остави да се изкажат.

Позовавайки се на неотдавнашното решение на Испания, Норвегия и Ирландия да признаят палестинска държава, той подчерта, че подобно решение не означава „подкрепа на Хамас“.

„Наистина трябва да оспоря позициите, изразени от израелското правителство. Признаването е жест на подкрепа към палестинската власт, а не към Хамас, която ЕС смята за терористична група.

Той допълни, че Израел има право да се защити, но това трябва да се случи в съответствие с международното право.

Досега ЕС не е намерил обща позиция по въпроса и Борел заяви, че се надява на срещата на Съвета на външните министри на ЕС в понеделник в Брюксел блокът да може да постигне напредък към консенсус по въпроса.

Трябва да преодолеем тази ситуация и да създадем обща стратегическа култура, общо разбиране за света“, заключи той.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?