Следвайте ни

Борел: ЕС е на преломен момент в отношенията с Турция

viber icon

Европейските лидери ще обсъдят бъдещето на отношенията между ЕС и Турция на срещата си на върха през декември, заяви германският канцлер Ангела Меркел. 

След видеоконференция на лидерите на ЕС Меркел каза, че срещата е била основно фокусирана върху пандемията на коронавируса и разногласията относно бюджета на ЕС.

На въпрос на репортер за неотдавнашното напрежение между Турция и членовете на ЕС Гърция и Кипър, Меркел каза, че биха искали да видят развитието през следващите няколко седмици, преди да обсъдят евентуални санкции.

„Разбрахме се по-рано да обсъдим въпроса за Турция на следващата ни среща на върха на 10 декември“, каза Меркел.

„Разбира се, междувременно трябва да наблюдаваме развитието и да вземем решение след това. На този етап не може да се каже нищо. “

Канцлерът заяви, че най-новите събития не са като онова, което са искали да видят в региона.

Гърция и Кипър настояват за санкции срещу Турция поради морски спорове в Източното Средиземноморие, но по-голямата част от членовете на ЕС досега не са склонни да предприемат подобни действия.

Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в региона, отхвърли исканията за морска граница на Гърция и кипърските гърци и подчерта, че тези прекомерни претенции нарушават суверенните права както на Турция, така и на кипърските турци.

Скоро Анкара изпрати няколко изследователски и военни кораби, за да търсят природен газ, твърдейки, че "отстоявят собствените си права" в региона, както и тези на турската република Северен Кипър.

Отношенията между ЕС и Турция „наближават преломния момент“ и се влошават още повече, се казва в изявление на ръководителя на външната политика на ЕС от вчера. 

Жозеп Борел говори на среща на външните министри на ЕС и отбеляза солидарност с Гърция и Кипър и заяви, че "неотдавнашните действия и изявление на Турция, свързани с Кипър, се считат за противоречащи на резолюциите на ООН и допълнително запалване на напрежението"

„Считаме също така, че е важно Турция да разбере, че поведението й задълбочава отклонението й от ЕС. Извинете, че го казвам, но това го смятат министрите на външните работи. За да се върнем към позитивен дневен ред, както желаем, ще се нуждаем от фундаментална промяна в отношението от турска страна “, каза Борел.

„Европейският съвет ще даде решаващо ръководство за това, следващия месец. Времето тече и ние наближаваме преломен момент в отношенията ни с Турция “, добави той.

Борел заяви, че работи по подготовката за конференция в Източното Средиземноморие и решенията, които ще бъдат взети на срещата на върха на лидерите на ЕС през декември, ще зависят от поведението на Турция.

Откриването на изоставения квартал Вароша в град Газимагуса в Северен Кипър, се смята за негативна стъпка от външните министри на ЕС, каза Борел.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?