71

Борел: Ако спрем военната помощ за Киев, войната ще свърши за седмици

Понеже ние не искаме мир на капитулацията, мир, който ще направи от Украйна втора Беларус, трябва да помагаме, заяви ръководителят на външната политика на Европейския съюз

 

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел смята, че конфликтът в Украйна може да приключи само за няколко седмици, ако Западът престане да оказва военна подкрепа на страната.


"Зная как ще завърши войната в Украйна. Много е лесно - спираме военната подкрепа за Украйна, и войната приключва след няколко седмици", каза Борел в събота в изказване на форума "Шангри-Ла диалог" в Сингапур, съобщава ТАСС.

Попитан как ще завърши тогава конфликтът в Украйна, Борел каза: "Това важно ли е, или не? Ако това е важно, тогава не можем да прекратим военната подкрепа за Украйна, понеже ние не искаме мир на капитулацията, мир, който ще направи от Украйна втора Беларус".

"Въпросът не е в това да завърши войната, а в това как ние искаме да завърши", добави още Борел. Той подчерта, че Западът ще продължи да дава военна помощ на Украйна именно защото иска да има мир там.

В същото време темата за оказваната военна помощ на Киев бе коментира и от американския държавен секретар Антъни Блинкън във Финландия.

Блинкън беше категоричен, че САЩ и техните съюзници не трябва да подкрепят прекратяване на огъня или преговори за прекратяване на войната в Украйна, докато Киев не набере достатъчно сила, за да наложи условията си.

На фона на очертаващата се контраофанзива на украинските сили Блинкън каза, че ако сега бъдат взети предвид призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, това би довело до фалшив мир, който няма да гарантира суверенитета на Украйна и европейската сигурност.

 
"Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия", изтъкна Блинкън в своя реч във Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО и има дълга сухопътна граница с Русия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Няма да свърши. Украинците са по-корави, отколкото си мислите

Няма да свърши. Украинците са по-корави, отколкото си мислите

04.06.2023 | 17:22

Няма да се преклонят.

Отговори
0 0
Българин

Българин

04.06.2023 | 01:33

Много са две седмици.

Отговори
2 1
Нъл Така със анкетата

Нъл Така със анкетата

03.06.2023 | 18:52

И Ко излезе от неформалната ми анкета Излезе че Другаря чииииифут Варел е отявлен ционист и фашист и кръвен брат на Юда сребролюбеца

Отговори
7 4
Наивник - дърт

Наивник - дърт

03.06.2023 | 17:32

Прекалено оптимистичен срок - до седмици!?! Ако спрат доставките на оръжие и се махне чуждестранния легион, то руснаците няма да имат срещу себе си войска.

Отговори
10 3
мръшляк, че

мръшляк, че

03.06.2023 | 16:30

какво им е на Беларус, да не изчезват промишлено по население, като "демократичните": Литва, Латвия, България, Украйна?

Отговори
11 4
А на Бас

А на Бас

03.06.2023 | 16:28

Я сега със поне 100 минуса ми потвърдете че Барел не е долен нагъл мързелив чииииифут отявлен ционист и фашист Ако минусите са под 100 значи потвърждавате това мое умотворение и утре ще го патентовам като интелектуална собственост за да вадя кинти Примерно Юани Китайски разбира се

Отговори
12 4
И още

И още

03.06.2023 | 16:08

Подоляк заплаши Европа, че ако спре доставките си на оръжие, в Европа ще има терористични атаки.

Отговори
8 4
Много по-бързо и лесно решение:Да се пратят килърите,дето убиха Къро,

Много по-бързо и лесно решение:Да се пратят килърите,дето убиха Къро,

03.06.2023 | 16:05

Да посетят Путин и все му там близки подчинени верни кучета-Вагнер и другите-светкавична чистка с абсолютно същия резултат-верзани и надупчени на решето.За 1ден войната е спряла моментално!

Отговори
8 13
доктор Радева

доктор Радева

03.06.2023 | 16:17

Най-лесно е да те приберем в психото, ама от американското посолство не дават, нужен им си!

Отговори
11 5
Май ти си за психото,щом подкрепящ отявлен диктатор-убиец,достоен за

Май ти си за психото,щом подкрепящ отявлен диктатор-убиец,достоен за

04.06.2023 | 15:02

Унищожение на Международния Трибунал,предизвикал смъртта на хиляди невинни хора,безпричинно нападнал ги за окупация.Ама ти си си в психото вече де,нали,доктор Радева?!

Отговори
1 0
Ами спрете я

Ами спрете я

03.06.2023 | 15:50

Или не искате.....

Отговори
12 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?