4232

Борба за живот: Над половин милион души в ивицата Газа гладуват, ситуацията се влошава...

Доклад на ООН, публикуван днес, сочи, че над половин милион души в ивицата Газа гладуват поради липса на достатъчно хранителни доставки в палестинската територия от началото на войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" на 7 октомври, предаде АП.

Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека междувременно поиска да започне разследване срещу Израел за "възможно извършване на военно престъпление", съобщи Франс прес.

 "Това е ситуация, в която почти всеки в ивицата Газа гладува", каза главният икономист на Световната програма по прехраната към ООН Ариф Хюсейн. Той предупреди, че ако измеренията на конфликта между Израел и "Хамас" се запазят и хранителните доставки не бъдат възобновени, населението на Газа може да изпадне в положение на "пълен глад през следващите шест месеца".

Докладът, изготвен от общо 23 агенции към ООН и неправителствени организации, отчитва, че цялото население на анклава страда от недостиг на храна, като при 576 хиляди души нивата на този недостиг са катастрофални.

В публикувано днес комюнике службата на върховния комисар на ООН по правата на човека изрази безпокойство във връзка с гибелта на "11 невъоръжени палестински мъже" в жилищна сграда в град Газа във вторник вечерта. Според "обезпокоителни съобщения" тези хора са били убити от израелски войници пред очите на свои роднини.

За момента няма коментар от страна на израелските власти, цитира dariknews.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Продажна Марица

Продажна Марица

21.12.2023 | 23:15

Хамас са ТЕРОРИСТИ!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?