46

Бомбардираха турско консулство в Ирак

Генералното консулство на Турция в северния иракски град Мосул беше бомбардирано вчера, но няма съобщения за жертви, се казва в писмено изявление на турското външно министерство, предаде Ройтерс. Минометни снаряди са паднали близо до сградата, заяви служител.

„Ние осъждаме тази атака... най-категорично и очакваме отговорните да бъдат изправени пред правосъдието възможно най-скоро“, казаха от министерството.

Министерството каза, че атаката е съвпаднала със заседание на Съвета за сигурност на ООН, проведено по искане на иракските власти за обсъждане на атака в Северен Ирак миналата седмица "в момент, когато нашата страна беше несправедливо обвинена и и посочена като мишена".

Осем души бяха убити и 23 бяха ранени при нападение срещу планински курорт в северната иракска провинция Дохук миналата седмица. Турция отхвърли твърденията на иракски официални лица и държавни медии, че е извършила атаката.

Турция редовно извършва въздушни удари в Северен Ирак и е изпратила командоси в подкрепа на нейните офанзиви срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), базирана там.

„Отново повтаряме нашия призив към иракските власти да се съсредоточат върху борбата с тероризма и да сложат край на терористичното присъствие на тяхна територия“, съобщиха от МВнР в Анкара.

Държавната Анадолска агенция цитира представителя на Турция в ООН Йонджу Кечели, който каза на заседанието на Съвета за сигурност, че няколко минохвъргачни снаряда са паднали близо до консулството.

Според два източника от сигурността четири снаряда са паднали в периметъра на консулството рано на 27 юли.

Министерството също изрази готовността си да сътрудничи с Ирак в борбата с тероризма и сигурността на границите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?