49
Следвайте ни

Бомба в Черно море! 3 милиарда тона избухлив газ дремят под повърхността му

viber icon

Черно море е бомба със закъснител заради огромните количества сероводород, които има в него. За това предупреждава руският сайт лайф.ру. Това е единственото море в света, което представлява хранилище на това опасно съединение. 

Концентрацията на сероводород е над 3 милиарда тона. Газът е избухлив и при определени условия може да доведе до взрив, който е съпоставим с удар в земята на голям астероид. В големи дози този газ, които мирише на развалени яйца, е изключително опасен за човешкото здраве. 

Руският сайт обяснява как любимото на десетки милиони хора море се е превърнало в тиктакаща сероводородна бомба. Черно море произхожда от древния океан Тетис, който през мезозойската ера се намира между Атлантическия и Тихия океан. 

Заради движения на земната кора той се разпада на няколко големи водоема – единият е Средиземно море, а друг е Евксинското езеро. От него произлиза Черно море. 

Черно море - снимка от НАСА

Преди 6-7 хиляди години нивото на Средиземно море се е вдигнало и то като потоп се е вляло в Евксинското езеро. Тогава са залети над 100 000 квардратни километра от крайбрежието му. Учените смятат, че за този потоп е помогнала и огромната подводна река, която пълни Черно море и досега. 

Залятата флора започнала да гние и така се образували големите количества сероводород.

През 60-те години съветските учени стигат до извода, че 93% от обема на Черно море е сероводород. Затова и от 200 метра надолу то е мъртво. 

Учените не наблюдават видимо увеличение на сероводорода в морето за последните 120 години. Миризмата на развалени яйца обаче може да се усети на различни места. 

Океанолозите са притеснени, че заради повишената сеизмична активност на дъното на Черно море се натрупва и газ метан. Само за миналата година по бреговете му са станали над 100 земетресения.

На дъното на Черно море има кални вулкани, които увеличават количествата сероводород. А след чернобилската катастрофа там се е отложил и много стронций – 90 и цезий - 147. 

Точно взрив на метан и сероводород водят до голямото земетресение в Ялта на 11 септември 1927 година. Този трус е описан в „12-те стола“ на Илф и Петров. 

Тогава градът е разрушен от магнитуд между 8 и 9 бала по скалата на Рихтер. 

По време на земетресението на 55 километра от брега на Крим е забелязана огромна огнена полоса в самото море. Според руския геолог Сергей Попов става въпрос за три съединени един в друг взрива. 

Експедиция от 1928 година доказва, че заради разместването на земните пластове под морето, под формата на големи мехури /сероводородът не се разтваря във вода/ са изпуснати големи количества сероводород. 

Той е избухнал при съприкосновението си с кислорода в атмосферата. Катастрофи, подобни на Кримската от 1927 година, се случват веднъж на 100 години. 

Малко преди краха на Съветския съюз е разработен проект за индустриалния добив на този отровен газ. След това той е отхвърлен, защото е решено, че може да удари курортния бизнес по цялото черноморско крайбрежие. 

 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

УМЕН

УМЕН

03.01.2022 | 22:16

Мисля че вече е имало подобен взрив преди векове от там са се появили побитите камъни в Варна ударната вълна може да стигне до Пловдив ...

Отговори
1 2
Нали

Нали

03.01.2022 | 15:38

Лайф.ру как да го разбираме? Като съпруга.ру или като живот.ру?

Отговори
2 3
Нали

Нали

03.01.2022 | 15:34

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
5 2
Бай Тошо

Бай Тошо

03.01.2022 | 15:33

Пръдливи седесари, джендъри и дървени философи да започват да търсят технология за обработката му! Ей, ви газова независимост, ама тия са "умни и красиви" само пред камерите или за някой прогнил грант в шишета!

Отговори
4 6
Тъ така Де

Тъ така Де

03.01.2022 | 15:17

Ни барайте бомбата дет цъка че зъ ни отиде туризъма развинтен и апартаментите и циментя дет наливахме на пъра линия шъ иде по дяволите Тъ така Чакайте хамерикански експерти майстори на цъкащи бомби газови и цистерни такива Там където има газ и гъ ...з те са там И бързо го овладяват За газъ говоря а не за газа Тъ вервайте на специалисти който вече се настаняват в пристанище Варна Запад случайно ей така от братски чувства Тъ така Де

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?