71

Богоявление в Истанбул: Християните празнуваха на брега на Златния рог

Честването на Богоявление започна в петък сутринта в градината на Вселенската патриаршия в кв. Фенер, Истанбул.

Вселенска патриаршия

Митрополитът на Кадъкьой Емануил Адамакис проведе службата, която започна в 9 часа сутринта. Посетителите запалиха свещи и присъстваха на молитвата. Бяха взети засилени мерки за сигурност около Патриаршията.

Службата продължи около четири часа.

Вселенска патриаршия

По-късно Вселенският патриарх Вартоломей I и присъстващите на службата се отправиха към брега на Златния рог, където Вартоломей хвърли кръст в морето. Двадесет души незабавно скочиха в студените води, за да го извадят. По традиция разпятието се хвърля във водите на езеро или река и се вярва, че този, който го извади, ще бъде освободен от зли духове и ще бъде здрав през цялата година. След като кръста бе изваден вярващите бяха благословени със светена вода с китка босилек.

Вселенска патриаршия

Танос Апостолакис, който каза, че идва от остров Крит, беше този, който успя да грабне кръста. Морската церемония бе наблюдавана с интерес от много туристи и любопитни граждани.

Вселенска патриаршия

Събитието беше наблюдавано и от екипи на морска полиция и брегова охрана за мерки за сигурност.

Вселенска патриаршия

Церемонията по Богоявление се проведе и в други области на Турция и страни по света.

Вселенска патриаршия

Богоявление бележи края на 12-те коледни дни, но не всички православни християнски църкви го празнуват на един и същи ден.

Вселенска патриаршия

Докато православните християнски църкви в Гърция, България и Румъния празнуват празника на 6 януари, православните църкви в Русия, Украйна и Сърбия следват Юлианския календар, според който Богоявление се чества на 19 януари, тъй като тяхната Коледа се празнува днес на 7 януари.

Хюриет

Някои западни християнски църкви празнуват религиозния празник Богоявление като Ден на тримата царе, който отбелязва посещението на влъхвите или трима мъдреци при бебето Исус и приключване на коледния сезон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?