46

"Блумбърг": Часове делят Русия от обявяване на дефолт

След като месеци наред Русия се колебаеше на ръба на дефолта, сега вече я делят само часове от драматичния момент във финансовата битка, която САЩ и други държави водят срещу Кремъл заради нахлуването му в Украйна.

Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара, блокирани поради широкообхватните санкции, приключва тази вечерта. Няма да има официална декларация, а Русия вече оспорва определянето, но ако инвеститорите не получат парите си до крайния срок, в понеделник сутринта ще настъпи "случай на неизпълнение", според документите за облигациите, съобщи Блумбърг.

Засега това е до голяма степен символично събитие, като се има предвид, че Русия вече е икономически, финансов и политически изгнаник в по-голямата част от света. Но то показва как САЩ, Европа и други страни са затегнали гайките от началото на инвазията през февруари, за да направят почти невъзможно за Русия да извършва това, което иначе би било нормален финансов обмен.

За Русия това ще бъде първият външен дефолт след болшевишкото отхвърляне на дълговете от царската епоха през 1918 г. В началото на тази година страната беше много близо до подобен момент, но успя да се спаси с последни сили, като смени метода на плащане. Този алтернативен начин беше блокиран през май - само няколко дни преди падежа на 100 млн. долара, когато САЩ затвориха вратичката със санкциите, която позволяваше на американските инвеститори да получават плащания по държавни облигации.

Сега въпросът е какво ще се случи по-нататък, тъй като пазарите са изправени пред уникалния сценарий на неизправен кредитополучател, който има готовност и ресурси да плати, но не може.

Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят дефолт, но санкциите им забраняват да работят с Русия. Притежателите на облигации биха могли да се обединят и да направят свое собствено изявление, но може би ще предпочетат да изчакат развитието на войната в Украйна и нивото на санкциите, докато се опитват да разберат какъв е шансът да си върнат парите или поне част от тях.

"Обявяването на фалит е символично събитие", каза Такахиде Киучи, икономист в Nomura Research Institute в Токио. "Руското правителство вече загуби възможността да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от повечето чужди държави"

Тъй като санкциите, наложени на руските власти, банки и физически лица, все повече прекъсват пътищата за плащане, Русия твърди, че е изпълнила задълженията си към кредиторите, като е прехвърлила плащанията през май на местен платежен агент, въпреки че инвеститорите не разполагат със средствата в собствените си сметки.

По-рано тази седмица тя направи други преводи в рубли, въпреки че въпросните облигации не позволяват този вариант на плащане.

Министърът на финансите Антон Силуанов се позова на "форсмажорни обстоятелства" като оправдание за смяната на валутата, наричайки ситуацията "фарс". Според юристи, които са говорили пред Блумбърг по-рано този месец, правният аргумент за форсмажорни обстоятелства исторически не е обхващал санкции.

"Има всички основания да се предполага, че при изкуственото възпрепятстване на Руската федерация да обслужва външния си суверенен дълг целта е да се приложи етикетът "дефолт"", заяви Силуанов в четвъртък. "Всеки може да обяви каквото си иска и може да се опита да сложи такъв етикет. Но всеки, който разбира ситуацията, знае, че това в никакъв случай не е дефолт."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Добро утро, България!

Добро утро, България!

27.06.2022 | 11:23

"москва" потъна, кремъл фалира, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Отговори
2 0
Киро

Киро

27.06.2022 | 09:11

Русийката я чака, глад и мизерия, плюс гражданска война.

Отговори
3 1
ХА ХА ХА ХА

ХА ХА ХА ХА

27.06.2022 | 09:03

Aйде хаирлия да е!

Отговори
3 1
зеленски

зеленски

27.06.2022 | 08:58

Русия иска да взема долари да печата рубли и с тях да връща дълга си обаче лошите капиталисти не хотять

Отговори
3 1
Кефче...

Кефче...

27.06.2022 | 01:03

От дефлорацията на байдън ли ???

Отговори
3 7
магарица

магарица

26.06.2022 | 23:04

Спрете с лъжите на нефелният старец от Вашингтон, пишете за Северодонецк или там не е интересно, Украйна губи и то безвъзвратно.

Отговори
7 9
Никакъв дефолт,пълна медийна помия.

Никакъв дефолт,пълна медийна помия.

26.06.2022 | 23:02

https://youtu.be/hC0vK0MrOpo

Отговори
3 7
Nzjz

Nzjz

26.06.2022 | 22:47

А за тези часове колко укри няма да ги има? Киев почалось, теперь салоедов полний крах.

Отговори
2 9
Йонко Евреина

Йонко Евреина

26.06.2022 | 21:07

Така е: хем не ти дават да плащаш, хем искат да плащаш, кого заблуждават- читателя.

Отговори
8 10
Грънчалник

Грънчалник

26.06.2022 | 20:58

Киро фалира Русия!

Отговори
3 7

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?