2374

Блясък отпреди 200 години: Възстановиха историческата Момина кула в Истанбул

Момината кула, една от символичните сгради на Истанбул, намираща се на входа на Босфора, е реновирана в съответствие с план за реставрация, извършен по време на управлението на османския султан Махмуд II преди около 200 години, съобщи турския министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

АА

"Откриването на историческата кула се забави малко, тъй като реставрационния екип реши да извърши специално укрепване на кулата срещу земетресение", заяви Ерсой по време на посещението си в зоната на реставрацията.

АА

"Момината кула ще бъде отворена за посетители в пълния ѝ блясък през първата седмица на май. Последният етап на обновяването е достигнат, сега приключват укрепителните дейности“, обясни Ерсой.

Той отбеляза, че за реставрационния процес екипът е използвал план от времето на управлението на османския султан Махмут II.

 

 

 Ерсой добави, че за реализирането на проекта, екипът е използвал оригинални рисунки и скици от онова време.

Министърът припомни, че уникалната сграда е олекотена, като изцяло е отстранен тежкия бетонен купол. Той е заменен с дървена конструкция, както е бил оригинала преди два века.

АА

Ерсой подчерта, че промяната в кулата не е само архитектурна. Постройката вече ще бъде използвана само за кулнурни цели, а не с търговска цел, както беше преди.

„Подобно на емблематичните структури в чужбина, тя ще бъде кула-музей и ще е отворена за посетители от цял ​​свят през първата седмица на май“, заяви министърът.

АА

„Преди това гледахме Момина кула от Истанбул. Сега ще гледаме Истанбул от кулата“, добави той.

Историята на кулата е отпреди 24 г. пр. н. е. Порвоначално островчето е било гробница.  

АА

Има няколко версии за строителството ѝ. Според едната от тях, е построена от атинския пълководец Алкивиад, за да се води от там наблюдение за евентуално нахлуващи персийски кораби в Босфора.

Според друга, кулата е вдигната по времето на управлението на византийския император Константин Велики като пост на граничната морска стража.

АА

В дългата си история кулата е била навигационно съоръжение (фар), затвор и карантинен изолатор. Постройката е известна още като "Кулата на Леандър".

АА

Тя е разрушена при земетресение през 1509 г. и по-късно е възстановена от османския султан Махмут II  през 1832 г.

АА

Последната реставрация е извършена през 2000 г. , когато кулата е превърната в ресторант.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?