49

"Bloomberg": Ще пострада ли Украйна от съперничеството между Полша и Германия

Снабдяването на Украйна с ресурси може да бъде подкопано

В близко бъдеще всички усилия за снабдяване на въоръжените сили на Украйна със западна техника могат да бъдат подкопани от две държави - Полша и Германия.

Това се дължи на постоянните кавги между германците и поляците за ракети, танкове и резервни части, които напоследък достигнаха ново ниво, съобщава Bloomberg.

Варшава отново започна активно да атакува Брюксел, заявявайки, че основната част от заслугите за изпращането на танкове Leopard 2 в Киев принадлежи именно на тях, докато германците не бързат да изпълнят задълженията си.

Според тях Германия отказва да доставя резервни части за военната техника, което затруднява предаването на стари версии на Leopard на украинската страна.

„Основната отговорност е за Германия, основният производител на тези танкове“, казва Анджей Дуда.

Източници твърдят, че Германия се интересува само от съперничеството с Полша за статута на най-активен европейски помощник на Украйна в конфликта. На този фон старите оплаквания относно енергийната политика и репарациите също изплуват отново между държавите.

В същото време германците смятат, че всички претенции на поляците са свързани с предизборната кампания в републиката и в момента няма сериозни основания за разцепление в ЕС.

Журналистите обаче отбелязват, че ако проблемите между Полша и Германия продължат да нарастват, всички опити за снабдяване на Украйна с необходимите ресурси могат да бъдат подкопани, пише blitz.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
За един бит двама небити дават

За един бит двама небити дават

07.03.2023 | 15:20

Протестантите пак са си повярвали, че са по-умни от останалата част на човечеството - помним как по време на втората световна война сами се бяха вкарали във война с православието, като една част от тях (англия и сащ) се преструваха на негови съюзници и затова бяха уверени, че няма начин да не победят. Сега се опитват шмекерски да накарат още от католиците да се избиват взаимно с православните... и пак няма да им се получи далаверата. Що не изоставят шмекериите и не си гледат полезната работа, в която са най-добри.

Отговори
0 1
Западняк

Западняк

07.03.2023 | 03:32

Това ми напомня баснята за орел, рак и щука. Германците все оше не са решили на коя страна на войната да застанат.

Отговори
5 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?