71

Bloomberg: Русия настъпва, ЕС и САЩ пасуват, а Зеленски се бори с главнокомандващия си

Ситуацията на фронта става все по-ужасна, войските на Киев изпитват затруднения да удържат силите на Москва, твърдят западни анализатори

 

Украйна е изправена пред недостиг на артилерийски снаряди и противовъздушни ракети, за да защити градовете си от руски атаки, а жизненоважната помощ от Европа и Съединените щати е затънала в процеса на одобрение. Докато Киев преминава в отбрана, президентът Володимир Зеленски се бори със своя главнокомандващ за военната стратегия, прави анализ на ситуацията Bloomberg, цитиран от dnes.bg.

Според хора, информирани за проблемите, Зеленски се опитва и не успява да отстрани генерал Валери Залужни. Той търси по-смел подход към конфликта след неуспешната контраофанзива миналата година и изглежда противоречи на по-консервативния възглед на своя генерал.

Публично представителите на Украйна заявяват, че ще продължат да се бият с руските сили, дори ако техните съюзници не ги подкрепят. Но според западни служители ситуацията на фронта става все по-ужасна: войските на Киев изпитват затруднения да удържат силите на Москва.

Последните вълни от руски ракетни удари удариха цели в Киев и други градове, тъй като украинските системи за противовъздушна отбрана, които разчитат до голяма степен на скъпи прехващачи, предоставени от съюзниците, не успяха да унищожат толкова много входящи снаряди, казва европейски дипломат.

Напоследък боевете се превърнаха в окопна война с използването на дронове, оставяйки малък шанс на всяка страна да изненада другата. Но за да поддържа "активна отбрана“, както сега се нарича подходът, Украйна се нуждае от постоянни доставки на артилерийски снаряди и други боеприпаси, които нейните съюзници засега се затрудняват да осигурят.

Дипломатите казват, че европейските съюзници няма да достигнат 1 милион снаряда, които обещаха да доставят до 1 март, и ще осигурят на Киев само около 600 000 до тази дата на фона на постоянните забавяния на производството и опасенията за намаляващите запаси. Междувременно, ако украинските войски нямат снарядите, за да поддържат натиска, Русия ще може да продължи да обстрелва с артилерия, докато нейната пехота атакува украинските позиции, в който момент нещата може да вземат неприятен обрат за Киев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Путин пляка нато

Путин пляка нато

31.01.2024 | 23:29

Красота!

Отговори
3 0
Като бял ден

Като бял ден

31.01.2024 | 19:03

Като свършат оръжията и амунициите, няма да могат да обстрелват украинците собствените си граждани, след което да обвиняват Русия.

Отговори
9 16
Колев

Колев

31.01.2024 | 18:43

Крайно време е Русия да победи и войната да приключи със заличаването на измислената държава Украйна от световната карта!

Отговори
13 16
Сталин

Сталин

31.01.2024 | 16:34

АБЕ ДУРАК,ВДИГАЙ БЯЛОТО ЗНАМЕ,ЧЕ НИЩО НА ОСТАНА ОТ ВЕЛИКА УКРАЙНА!

Отговори
20 25

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?