Следвайте ни

Близо 3 млн. дози ваксини приложиха в Турция за 10 дни

viber icon

От 26 януари 2021 г. Министерството на здравеопазването на Турция дава информация за броя на прилаганите Covid-19 ваксини в страната с редовно актуализирана карта.


Според данните, отчетени от министерството, на 10 юни в Турция за 24 часа са били приложени 457 хил. 454 дози ваксина срещу COVID-19, на Синовак или Пфайзер-Бионтек.


Докато броят на хората, които са получили първата доза, е бил почти 19 милиона, броят на хората, които са получили и двете дози е 13,5 милиона, което е над 16 на сто от населението. 


От началото на юни 2021 г. се вижда, че за 10 дни са приложени близо 3 милиона дози. Страната обяви, че има капацитет да прави дневно над 1,5 млн. ваксини, но поради липса на количества, се правят едва средно по 300 хил. на ден. 


В изявление от 22 май министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коджа обяви, че 30 милиона дози ваксини Бионтек ще бъдат приложени на 30 милиона души без да се пазят за вторите дози. Министърът изрази надежда, че всички граждани над 20 години ще бъдат ваксинирани през юни.


Ваксинацията на хора на възраст 45 и повече години започна вчера (10 юни). Министър Коджа също обяви на 9 юни, че тези на 40 и повече години ще могат да бъдат ваксинирани от следващия понеделник (14 юни).


В изявление в Туитър здравният министър обяви, че приоритетните групи на ваксините са разширени.


Служители на сектора за производство и дистрибуция на храни, кафенета и ресторанти, както и бръснари и фризьори могат да запишат среща за ваксина от петък, каза Фаретин Коча вчера.


Всички адвокати, независимо от възрастта, също са включени в програмата за ваксинацията, каза той.


Към днешна дата Турция прилага ваксините на Синовак и Пфайзер-Бионтек и подписа споразумение за ваксината Спутник V, но последните все още не са получени в страната. 

 

Според данните, споделени от Световната здравна организация (СЗО), 2 милиарда 154 милиона 75 хиляди 98 дози ваксини COVID-19 са приложени в целия свят към 9 юни 2021 година.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?