49

Близо 1.5 млн. българи посетиха Турция тази година

С ръст от близо 200 на сто спрямо 2021, ние сме държавата с най-много посещения в южната ни съседка на глава от населението

Броят на чуждестранните посетители в Турция се е увеличил със 128% през периода януари-юли тази година в сравнение с първите седем месеца на предходната година, според официални данни от понеделник.

АА

С този ръст посещенията на туристи са достигнали 23,3 милиона, показват данните на Министерството на културата и туризма.

През седеммесечния период Германия е изпратила най-много туристи в Турция. Броят им надхвърли 2,9 милиона с ръст от 137% на годишна база.

Руснаците заеха второ място с увеличение от 41,36% до 2,1 милиона, докато Обединеното кралство зае трето място с увеличение от 2036% и 1,8 милиона туристи от тази страна.

Анадолска агенция

На четвърто място са посещенията от България с 1 440 000 посетители, което е с 195 на сто повече в сравнение с миналата година. Но имайки в предвид броя на жителите на страните, от които идват посетителите, ние сме държавата с най-много посещения в Турция, на глава от населението. 

Междувременно, според данните публикувани от Турския статистически институт (TurkStat), общо 26,1 милиона посетители са влезли в Турция през периода, заедно с 3,1 милиона турски граждани, пребиваващи в чужбина.

Само през миналия месец страната е била домакин на 6,6 милиона чуждестранни посетители с увеличение от 52,84% спрямо същия месец на предходната година.

Германия отново е на първо място през юли с 962 003 посетители, следвана от Русия 741 419, Обединеното кралство 545 973 и Холандия с 266 026 посетители.

Анадолска агенция

България е на пето място с 250 859 посетители през юли. Тази тенденция се очаква да се увеличи следващите месеци, тъй като преди месец в Турция бе приет указ на президента Ердоган, с който българските граждани вече могат да посещават Турция само с лични карти, без да е нужен задграничен паспорт.

Броят на туристите, пристигащи от Русия и европейските страни, вече нараства с по-бързо от очакваното темпо, което накара сезонните очаквания на Турция да бъдат преразгледани нагоре, според предишни изявления на представители на индустрията.

Турция миналия месец повиши целите си до $37 милиарда долара приходи от туризъм и 47 милиона туристи за тази година спрямо по-ранните прогнози за $35 милиарда и 45 милиона туристи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?