1553

Близък съюзник на Русия няма да признае "референдумите"

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес, че Белград не може да приеме резултатите от т.нар. референдуми в украинските области, контролирани от Русия, защото, както посочи, това би било „напълно против нашите държавни и национални интереси“, предаде БТА, която се позовава на сръбската ТАНЮГ.

В четири контролирани от Русия области в Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - са организирани този уикенд "референдуми" за това дали да се присъединят към Русия.

На пресконференция днес, отговаряйки на въпрос дали Сърбия ще приеме резултатите от референдумите в украинските региони, Селакович каза, че в съответствие с Устава на ООН и общоприетите принципи и норми на международното публично право Сърбия не може да приеме тези резултати.

„От една страна нашата принципна привързаност към принципите и правилата на международното публично право, Устава на ООН, а от друга, това би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси, в пълно противоречие с нашата политика на запазване на териториалната цялост и суверенитет и ангажираност с принципа на ненарушимостта на границите", каза Селакович.

Някогашната сръбска област Косово обяви независимост от Белград през 2008 година, а Съдът на ООН потвърди независимостта на Косово през 2010 година. Освен Сърбия независимостта на Косово не е призната от редица страни, сред които Русия, Индия, Китай и пет страни членки на ЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ха,добър ден!

Ха,добър ден!

25.09.2022 | 19:18

Нареди се на хорото,сети се!

Отговори
4 3
шорошоядска мъгла

шорошоядска мъгла

25.09.2022 | 20:20

Няма да ги признсаят заради Косово, парен каша духа!

Отговори
3 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?