Следвайте ни

Българска ученичка се разписа върху Колизеума, хванаха я

viber icon

Акт на вандализъм срещу един от най-забележителните монументи в света - Колизеума. 17-годишна българка бе задържана докато дълбае инициалите си на хилядолетния амфитеатър и шедьовър на световната архитектура.
 

Момичето е била на ученическа екскурзия във Вечния град. Нейните родители ще трябва да платят солена глоба по обвинение за умишлена и утежнена щета на паметник на културата. Провинение, по което италианските власти не са склонни към толерантност, съобщи "24 часа".
 
С големи букви младата българка реши да увековечи името си редом със спомените за цезари и гладиатори. Момичето е било със съученици и преподавателка. Не успяла да довърши творението си заради бързата намеса на служителите на реда и карабинерите, които я задържали  в близкия участък.Тя е била освободена, след като срещу нея е задействана процедура на италианската прокуратурата за утежнено нанасяне на щета. Наказанието за такова провинение е присъда от половин до три години затвор или условно и глоба до 20 000 евро.
 

Такава плати и прочулия се със същото дело преди 4 години футболист Благой Георгиев. Италианската публика научи името му не заради футболните му изяви, а защото дълба името си по Колизеума, за което му бе отсъдена максималната глоба.
 
Периодично туристи се опитват да се увековечат по символичните паметници на културата и изкуството в Италия. Два дни преди българката нейна британска връстничка сподели същата съдба.

Римският Пантеон и Колизеума попадат най-много на прицела на вандалите. Хвърлянето във водите на Фонтана Треви пък е предпочитано за видео-изяви на подпийнали туристи. „Те най-често се оправдават, че не знаят за забраните. А за италианските власти обяснението е лошо възпитание и арогантност”, поясни пред NOVA директорката на Колизеума Росела Реа.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?