44

Бившият директор на разузнаването на Полша: Русия води хибридна война

Полша е обект на активни действия от страна на руските специални служби. Това каза бившият директор на външното разузнаване на страната Гжегож Малецки пред водещата на bTV Новините Виктория Петрова.

Малецки е част от специалните служби в страната си, включително Службата за защита на държавата, Агенцията за вътрешна сигурност и Разузнавателната агенция. Той е полковник, началник на външното разузнаване през 2015-2016 г., дипломат, академичен преподавател, публицист и експерт в областта на държавната сигурност.

Войната в Украйна, година и половина по-късно, как смятате, как ще приключи тя, дали това ще окаже влияние върху Стария континент?

Не съм оптимист, ако говорим за това, че войната ще свърши бързо. Оставам с впечатлението, че в интересите на Русия е да направи всичко, за да се превърне тази война в една Студена война, благодарение на което тя ще може да оказва влияние върху ситуацията в държавите от евроатлантическия съюз, не само върху Европейския съюз, но и върху по-широко ниво на държавите в НАТО. Трябва да си даваме сметка за това, че този конфликт ще продължи по-дълго време - в перспективата на още няколко години, и ще оказва влияние върху ситуацията, свързана с безопасността в Европа.

Смятате ли, че Полша е подложена на атаки от страна на руските специални служби?

Действително Полша е обект на активни действия от страна на руските специални служби, чиято цел е да изследват полската държава посредством руските агенти от една страна, както и за придобиването на информация относно държавните тайни. Но също така те извършват действия с хибриден характер, чиято цел е да предизвикат тревога и страх, влияние върху обществените настроения, нарушаване на реда вътре в държавата. Тези действия се следят отблизо от известно време. За да им попречат, полските власти още през миналата година взеха решение в сътрудничество с други партньори от Европейския съюз и НАТО да отпратят всички руски дипломати, които са заподозрени в каквито и да било връзки със специалните служби.

Поради войната страните от Стария континент са започнали да изграждат силни армии. Какви опасности крие за Европа, ако армиите се въоръжат „до нокти и зъби“? Не крие ли това риск от потенциални нови конфликти? 

Съществуващото въоръжение е до едно ниво, което се изисква от постановленията на НАТО. Нека помним, че в продължение на редица години европейските държави всъщност се стремяха да се освободят от оръжията. Инвестираха твърде малко в обновяването на въоръжението си. Това въоръжение е остаряло. Освен това голяма част от него беше предоставена на Украйна. Така че попълването на запасите всъщност е едно необходимо условие за поддържането на нивото на въоръжение на висотата, която позволява адекватна реакция спрямо потенциална заплаха. В най-близка перспектива - в близките десет години, не виждам заплаха за възникването на нови конфликти, освен ако не дойдат от страна на Русия.

В САЩ наближават изборите. Ако спечели Тръмп, а американското финансиране и подкрепа за Украйна спрат, какви ще бъдат действията на Полша в този случай?

Евентуалната победа на Тръмп на изборите през следващата година би могла в средносрочна перспектива да попречи не толкова на финансовата подкрепа за Украйна, колкото на политическата подкрепа за Украйна. Тук поведението и изказванията на Тръмп и на някои републиканци през последните месеци носят сериозни опасения дали просто в случай на победата на Тръмп няма да се стигне до пълна промяна на политиката на САЩ спрямо Украйна, спрямо Русия, спрямо Европейския съюз или НАТО. Така че евентуалното управление на Тръмп като президент носи със себе си цяла гама от заплахи и рискове - не само за Украйна, но и за безопасността в света. Трябва сериозно да възприемем тази заплаха.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ясна работа

Ясна работа

17.09.2023 | 23:14

Най-големите цигани и вечно недоволните в Европа - поляците и те с претенции. Затова ли изпращате наемници като легионери в Украйна? На тази евроизмет винаги някой с нещо не е угодил и вечно другите са им длъжни! Боклуци ! С гоуяма но непокрито самочувствие! Винаги ламтящи за чуждото!

Отговори
4 1
Дедо Чочко

Дедо Чочко

17.09.2023 | 22:52

Въпросът не е в оръжието а в многото зелени парици към ФАЩ

Отговори
3 1

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?