Следвайте ни

Бивш турски премиер почина от рак на 73 г.

viber icon

Месут Йълмаз, един от бившите премиери на Турция, почина в болницата, където беше лекуван в Истанбул.  По време на рутинната здравна проверка на  Йълмаз през януари миналата година бе открит тумор в белия му дроб.  В резултат на операция, извършена на 23 януари 2019 г., раковият тумор е изчистен.

През май 2020 г при преглед на Йълмаз, този път е констатиран тумор на мозъчния ствол и незабавно е подложен на лечение. Той е претърпял мозъчна операция. След това известно време е бил под лекарско наблюдение в частна болница в Истанбул. В последно изявление за медиите, той каза, че не напуска болничната стая, за да не контактува с никого през периода на коронавирус.

От болницата където е бил лекуван Месут Йълмаз в  писмено изявление съобщиха "Ахмет Месут Йълмаз, един от бившите министър-председатели, не издържа в борбата, с която се бори от около 2 месеца поради рак на белия дроб и последващи медицински усложнения и почина. Изразяваме нашите съболезнования на опечаленото му семейство и близки.

Говорителят на президента Ибрахим Калън публикува съболезнователно послание за Месут Йълмаз в Туитър: "С голяма мъка научих за смъртта на бившия министър-председател и бивш председател на Партията на родината Месут Йълмаз. Пожелавам милост от Бог, съболезнования на скъпоценното му семейство и турската нация.".

"Загубихме един от нашия бивш министър-председател Месут Йълмаз, който беше лекуван известно време и чието състояние следях лично отблизо.  Пожелавам Божията милост към него и моите съболезнования на близките му и семейството му", заяви министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Негови приближени споселят, „Той направи големи жертви през живота си, и не можа да се възстанови след смъртта на сина си." 

Ахмет Месут Йълмаз (6 ноември 1947 г. - 30 октомври 2020 г.) е виден турски политик.  Бил е лидер на Партията на родината (Anavatan Partisi, ANAP) от 1991 до 2002 г. и е служил три пъти като министър-председател на Турция.  Първите му два премиерски мандата продължиха само месеци (през 1991 и 1996 г.), докато третият е от юни 1997 г. до януари 1999 г. 

Той беше женен за Берна Йълмаз.  Двойката имат двама сина - Хасан Йълмаз и Явуз Йълмаз.  Явуз Йълмаз е намерен застрелян в апартамента си в Истанбул през декември 2017 г. 


 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?