Следвайте ни

Бивш шеф на Пентагона: САЩ да разположат до 5000 военни в България

viber icon

САЩ трябва да разположат повече военни край Черно море в България и Румъния, каза бившият американски министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от Ройтерс.

Тяхната цел ще е да отразят потенциална агресия от страна на Русия на фона на засилващо се напрежение между Москва и Вашингтон.

"Трябва да продължим да се опълчваме на Русия и да се опитваме да се противопоставяме на тяхното лошо поведение. Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници и да подсили НАТО с разполагането на още сили в Полша, в балтийските страни, ако е оправдано, и на места като Румъния и България, ако не на постоянна, на ротационна база", каза Еспър, който сега е преподавател в института "Маккейн" за международно лидерство в Аризонския университет.

Американският президент Джо Байдън вече настоя пред руския си колега Владимир Путин да намали напрежението, предизвикано от руското военно струпване край границата с Украйна, и му предложи да се срещнат на неутрален терен.

България и САЩ ползват съвместно три бази у нас - летищата Безмер и Граф Игнатиево, както и учебния полигон "Ново село".

САЩ разполагат до 2500 военни у нас, които може да нараснат двойно в периоди на ротация.

Към момента няма официални данни САЩ да планират увеличаване на военното присъствие в България, но това не се изключва.

Засилването на американското военно присъствие става и под формата на съвместни военни учения или маневри под егидата на НАТО.  

САЩ и България подписаха 10-годишна пътна карта за военно сътрудничество миналата година.

Отношенията между двете страни се развиха след покупката на изтребителите F-16. Сега предстои да се договори и сделка за още 8 машини.

Коментари (2)

Ццц

Ццц

16.04.2021 | 02:33

През Втората Световна война България беше Окупирана от Германия с разполагане на германски войници на наша територия. Видяха ни хаира. Сега сме окупирани от Американците и те ще ни видят хаира, много скоро.

Отговори
1 1
Всичко помним

Всичко помним

16.04.2021 | 23:35

А след 1944 бяхме окупирани от съветската армия. Видяхме им хаира!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?