2374

Бивш шеф на "Нафтогаз": Русия е сложила експлозиви още при строежа на "Северен поток 2"

Експлозивите, използвани за взривяването на части от проекта "Северен поток 2", са били монтирани по тръбоповода още по време на неговия строеж. Такава версия за случилото се дава бившият ръководител на украинската газова компания "Нафтогаз" Андрий Коболев в интервю за немското издание "Зюддойче цайтунг" (SZ), цитиран от "Булевард България".

Според него зад експлозиите може да стои единствено Москва. Той посочва, че взривните вещества са били поставени от руски военни кораби, като на тях е била възложена задача от военноморския флот на Русия да провеждат подривни операции в открито море.

„В последната фаза на строителството на „Северен поток 2“ всички чуждестранни компании и техните кораби вече бяха санкционирани. Така че газопроводът беше завършен само от руски кораби. Тези производствени съдове бяха ескортирани от руски военни кораби и тръбопроводът беше завършен точно на мястото, на което сега е станала експлозията“, обяснява Коболев.

Миналата седмица три експлозии предизвикаха разрушения по три от тръбите на "Северен поток" 1 и 2, което доведе до изтичане на газ в морето. Европейските лидери не се съмняват, че повредите са резултат от саботаж.

Що се отнася до мотивацията на Кремъл, експертът обяснява: "За Русия доставките на газ не са бизнес. Те са оръжие и Русия винаги е била готова да използва това оръжие, за да изнудва Европа. Особено германците никога не са искали да признаят това пред себе си".

Междувременно германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзер съобщи, че ще бъде създадена съвместна разследваща група, която да разследва екплозиите. В нея ще влязат експерти от Германия, Дания и Швеция.

"Сега искаме да сформираме съвместен разследващ екип - съвместен разследващ екип по правото на ЕС, в който и трите държави ще изпратят следователи", заяви Файзер.

 
По казуса ще работят съвместно експерти от военноморските сили, полицията и разузнавателните служби.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Просто

Просто

29.10.2022 | 19:21

Идиоти, "Сър"!

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?