Бивш премиер осъден за кражба на милиарди долари

САЩ връща на Малайзия яхти, картини на Пикасо и солиден кеш

Екс премиерът на Малайзия беше признат за виновен по делото, свръзано с 1МДБ
Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак беше признат за виновен по всички седем обвинения - злоупотреба със служебно положение, злоупотреба с държавни средства и пране на пари - в първия процес срещу него във връзка с корупционния скандал с фонда 1МДБ, съобщава ДПА. 

 

Обвиненията за злоупотреба с държавни средства включват и кражбата на 9,5млн. долара от компанията SRC International, която е била част от фонда и за известно време се е управлявала от Министерството на финансите на Малайзия.

Наджиб управляваше Малайзия близо 10 години - от 2009 г. до 2018 г., като преди това беше и финансов министър в страната. Именно по времето си във Министерството на финансите, той помогна за създаването на суверенния фонд 1МДБ на стойност 12 милиарда долара, чиято цел бе да да помогне за икономическото възстановяване на държавата.

Оказа се, че  голяма част от тази сума е била присвоена или изпрана от Разак и хора от близкото му обкръжение чрез измами за милиарди долари с разклонения из цял свят.

Скандалът доведе до разследвания в Сингапур, Швейцария  в САЩ. Миналата седмица дори американската инвестиционна банка "Голдън Сакс" договори споразумение за 3,9 млрд долара с правителството на Малайзия във връзка с обвиненията за неправомерни действия от страна на служителите си, отново свързани с фонда.

Споразумението включва задължение от страна на банковата институция да плати 2,5млрд. долара в брой и още 1,4 млрд. долара под формата на „активи, които могат да бъдат проследени до отклонените постъпления от трите облигационни сделки."

Министерството на правосъдието на САЩ, което вече репатрира стотици милиони долари в Малайзия след възстановяване на активите - като произведения на изкуството на Пикасо и луксозна яхта - твърди, че те са закупени с изпрани пари, откраднати от фонда.

Наджиб е изправен пред общо 42 обвинения в пет съдебни процеса, като Върховният съд в понеделник обяви датите за юли 2021 г. за нов процес, свързан с компанията SRC International.

Експремиерът трябва да се върне в съда на 3 август за следващите изслушвания в най-големия продължаващ процес - по обвиненията, че е откраднал над 700 млн. долара публични пари от фонда. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?