Следвайте ни

Бивш кандидат за президент за Турция от опозицията напуска партията

viber icon

Бившият кандидат за президент от основната турска опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Мухарем Индже обяви днес, че подава оставката си от партията, за да създаде свое движение.

Обръщайки се към репортери на пресконференция в столицата Анкара, Индже, който стартира кампанията „Родно движение“ още през август, също отхвърли обвиненията за разделяне на опозицията, заявявайки, че никога няма да застане на страната на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ръководена от Ердоган.

Той добави, че обвиняващите го в разединение се страхуват да не загубят постовете си в партията.

Индже миналата седмица заяви, че скоро ще създаде политическа партия и че депутатите от опозиционната РНП, които наскоро също обявиха оставката си от партията, ще се присъединят към новата партия. Така той ще бъде представен и в турския парламент. 

„Не се притеснявам от създаването на партия с няколко депутати. Ще сформираме политическа структура, която ще може да получи 50 + 1% от гласовете, необходими за спечелването на президентските избори в Турция“, каза Индже. Ако не успеем да спечелим на първия кръг изборите, то след това ще подкрепим опозиционния кандидат с най-голям потенциал. 

Той допълни още, че депутатите Мехмет Али Челеби, Хюсеин Авни Аксой и Йозджан Йозел, всички дисиденти в партията, ще се присъединят към неговата новосъздадена партия. 

Миналата седмица 350 членове на РНП от северозападната провинциална партийна организация в гр. Ялова подадоха оставка. Това е родния град на Индже, и мястото от където той беше избран за депутат, между 2002 г. и 2018 г.

Като кандидат на основната опозиционна партия на турските президентски избори през 2018 г., Индже получи малко над 30% от гласовете, и беше на второ място след победителя с 53 на сто, Реджеп Тайип Ердоган. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

08.02.2021 | 20:40

Бивш кандидат за президент "за" Турция от опозицията напуска партията ALO REDAKTORA S NEZAVARSHENO SREDNO OBRAZOVANIE OT KOYA MAHALA SI BRATO ?????

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай