49

Бивш главнокомандващ на НАТО: Русия ще загуби в Украйна, но при следното условие...

Украйна определено ще победи Русия, ако сега се съгласи да отстъпи част от териториите си, включително „сухопътния мост“ към Крим, пише Forbes

Авторът на тази формулировка не е пацифист или привърженик на мира с Русия, а бивш главнокомандващ на НАТО и адмирал от ВМС на САЩ. 

Победата е близо, дайте земя на руснаците

Западът не просто се измори да се бие с Русия. Хората на Запад са уморени да мълчат за това и наистина искат да говорят. Освен това не опозиционери, които „разбират Путин“, говорят, а уважавани експерти, които не могат да бъдат заподозрени в любов към страната ни, пише БЛИЦ.

Именно тези хора казват, че Русия няма да бъде победена на бойното поле и за да се спаси поне нещо, е време да се договори примирие с руснаците.

Съвсем наскоро бившият главнокомандващ на НАТО американски адмирал Ставридис предложи Украйна „да се примири със загубата на част от своите територии“, а Западът да се съгласи Русия да запази Крим и „сухопътния мост към него“.

Той призовава да се възползваме от „уроците от Корейската война“. Тази поука според него е, че Западът все пак спечели, макар и не веднага, защото в Сеул има небостъргачи и коли, които не съществуват в Пхенян.

Украйна, пише Ставридис, също някой ден (той пояснява, че след няколко десетилетия) ще победи Русия, като стане просперираща, демократична и изнася много селскостопански продукти. И, разбира се, когато бъде приета в ЕС и НАТО.

Всичко това той пише в Bloomberg, тоест в едно от най-сериозните и престижни западни издания. Само преди няколко месеца статията му би била не само четивна, но и сензационна.

Вече не: очевидно е, че тази статия е една от многото, които отговарят на основното течение на западната политическа мисъл. Очевидно е, че мислещите политици на Запад вече са готови да се примирят с анексирането на „нови територии“ от Русия. Разбира се, в същото време те няма да забравят да обявят поражението си за победа: все пак те „спряха руснаците“.

По-точно, сега те вярват, че ако се съгласят на „корейската“ версия на „мир в замяна на земя“, това решение може да бъде обявено за победа. Не всички обаче са съгласни с това днес.

Тъмните времена на Запада

Американският политолог Джон Миършаймър, един от тези американски мислители, които наричат велики, се изказа много категорично:

"Това е многополюсен свят. Преди суперсила бяха само САЩ, сега те са три - с Китай и Русия. Сега смятаме Русия за суперсила, защото Владимир Путин, след като пое властта през 2000 г., върна руснаците от мъртвите. Повечето от вас знаят, че през 90-те години Русия по същество умря. Путин ги върна от мъртвите... Ситуацията в Украйна става все по-лоша за нас. Както израелско-палестинският конфликт, така и проблемите в Близкия изток също влошават нашата ситуация. И в двата случая предстои мрак."

„Предстои мрак“ – тази прогноза вече не прилича на отчет за победа. Въпреки това дори Миършаймър не е най-типичният представител на Запада, който сега пише за войната с Русия.

Както често (или сега можем да кажем винаги?) се случва, политическите емигранти от Русия, чуждестранните агенти, говорят най-откровено и последователно: те изработват съдържанието си и се опитват да пишат просто и разбираемо за клиента.

В допълнение, клиентът очаква да използва своите текстове, за да повлияе на някои аудитории в Русия. Един от тези автори е чуждестранният агент Юлия Латинина*. В статия в The Hill (също доста авторитетно издание) тя съобщава, че Русия не е загубила икономически по време на войната.

"Украинската демокрация, наранена и травматизирана, бавно се събужда за неприятната истина", съобщава Латинина*. Истината е, че няма да е възможно да се преодолеят руските укрепления. Но това според нея не е толкова лошо:

"Ситуацията е много по-сериозна. Западните санкции не унищожиха руската икономика, а по-скоро я препозиционираха. Петролът, който някога е бил продаден на Европа, сега тече към Китай и Индия...

Почти всеки сегмент от руското общество се справя по-добре. Бедните хора от бедните руски региони за първи път печелят добри пари, след като са ги получили за услугата си. Ако бъдат убити, семействата им ще получат пари, за които не са и мечтали.

Заплатите във военните заводи се увеличиха, а редовните заплати също се увеличиха поради недостиг на работна ръка. Това е един вид военно кейнсианство."

Кейнсианството, за което пише Латинина*, е с прости думи икономическа теория, която оправдава необходимостта от държавни инвестиции в икономиката. СВО стана причина за много сериозни инвестиции в отбранителната индустрия, отбранителната индустрия влече всичко останало със себе си.

Неприятно е да се чете за това на Запад, но като цяло е съвсем очевидно, че няма какво да се възрази на г-жа Латинина*. Руската икономика не е разкъсана на парчета, Русия може да спечели война с обединения Запад и ще го направи.

 

Вкарват ли Украйна в гражданска война?

С пълна увереност може да се каже, че вятърът се е обърнал и западната пропаганда вече се е заела със създаването на условия за прекратяване на огъня и примирие. Със загубата на територии в замяна на бъдещ просперитет.

Колко скоро Западът ще реши, че пропагандата вече си е свършила работата и сега е време да изпрати конкретни предложения на Русия? Не знаем това, но е възможно много скоро да последват предложения.

Един от симптомите за това е промяната в състоянието на нещата в Украйна, която на Запад не само се забелязва, но със сигурност се управлява. Ако примирието трябва да бъде оправдано, тогава Западът сега се нуждае от разпокъсана, дестабилизирана и слаба Украйна.

Така ще бъде по-лесно да вдигнете ръце и да признаете, че не е било възможно да победим Русия - разбира се, не по вина на Запада, а по вина на самите украинци.

Въпросът не е дали Западът ще направи предложение за "мир за земя". Въпросът е дали трябва да се съгласим с подобно предложение на Запада. И с каква точно оферта?

Ставридис всъщност предлага да се признаят за Русия тези територии, които тя сега реално контролира. Вероятно трябва да приемете, че това е тяхната първоначална позиция за преговори и да направите своя собствена.

Всяка дискусия за бъдещия свят обаче трябва да вземе предвид един много неприятен факт: вероятно ще се опитат да ни измамят. След като създадете условия за привидно трайно (десетилетия наред) прекратяване на огъня, натрупайте сили и ударете отново.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
ЗЕЛЕНИЯ

ЗЕЛЕНИЯ

27.11.2023 | 09:43

ПУТЛЕР КАПУ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ НАЙ КАПУ

Отговори
1 0
ЗЕЛЕНИЯ

ЗЕЛЕНИЯ

27.11.2023 | 09:44

КАПУ = КА П У. Т

Отговори
1 0
rtyrty

rtyrty

18.11.2023 | 00:41

Вам обоим это понравится! Абсолютно новые возможности в се`ксе, независимо от возраста. Это очень крутая штука, попробовав один раз, вы никогда об этом не пожалеете~~~--> https://tyny.to/suex

Отговори
0 2
Юрката

Юрката

17.11.2023 | 20:22

Без поне 60 бр Ф-16 и поне 150 броя Аtacms Русия няма как да загуби. Дайте тези инструменти на украинския народ - героите на Украйна в момента пазят цяла Европа с кръвта си!

Отговори
22 4
шорошоядката

шорошоядката

17.11.2023 | 22:12

пазят те в психото, да си цъкаш плюсчета, смотаняк!

Отговори
3 14
Да пребъде Путин

Да пребъде Путин

17.11.2023 | 19:28

Влад, пращай снайперисти за Глигана и Сопола

Отговори
4 22

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?